Incident în Marea Baltică: Un avion rusesc Su-35 a îndepărtat o aeronavă Gripen suedeză de un bombardier strategic Tu-160

Ionel Copcea |
Data publicării:

Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat, pe 16.09.2020,  un zbor planificat, cu durata de opt ore, deasupra apelor neutre ale Mării Baltice. Piloții unuia dintre bombardierele purtătoare de rachete au filmat cum avioane de vânătoare Su-35 ale Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, care le asigurau sprijinul aerian, au îndepărtat un avion de vânătoare Gripen suedez, ce se apropia  de aeronavele rusești.

Pe 17 septembrie 2020, Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că, pe anumite porțiuni ale traiectului de zbor, bombardierele strategice rusești au fost escortate, deasupra Mării Baltice, de o serie de avioane de vânătoare, atât din state membre NATO, cât și din state neutre. La operațiuni au participat avioane de vânătoare F-16 aparținând Forțelor Aeriene ale Danemarcei, Eurofighteer Typhoon din cadrul Forțelor Aeriene ale Italiei și Germaniei, MiG-29 ale Poloniei și Saab JAS 39 Gripen ale Forțelor Aeriene ale Suediei.

Reprezentanții ministerului au precizat că zborurile avioanelor rusești s-au desfășurat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian internațional. Aceștia au motivat manevrele efectuate de aeronavele rusești prin faptul că un avion de vânătoare poate provoca turbulențe în apropierea bombardierelor grele, ce pot conduce la situații de urgență sau chiar la dezastre.

Comentariul autorului: Din materialul publicat de Ministerul rus al Apărării pe canalul său de You Tube, rezultă faptul că un avion de vânătoare rusesc de tip Su-35 s-a interpus între un bombardier Tu-160 și avionul Gripen al Forțelor Aeriene ale Suediei, pe care “l-a împins” și l-a forțat să plece din proximitatea aeronavei.

Potrivit videoclipului, cele două bombardiere Tu-160 participante la misiune au fost Pavel Taran (număr de bordaj 30/1 roșu și număr de înregistrare RF-94101) și Andrei Tupolev (număr de bordaj 18 roșu  și număr de înregistrare RF-94111). În imagini apare și un avion de vânătoare Su-35 cu numărul de bordaj 57 roșu și numărul de înregistrare RF-81745.

Bombardierele Tu-160 aparțin unui regiment de aviație din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Acestea au decolat de pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov și au revenit pe acesta la încheierea misiunii.

Avioanele de vânătoare de tip Su-35S, care au asigurat sprijinul aerian al bombardierelor strategice, aparțin Regimentului 159 Aviație Vânătoare - Besovets / Divizia 105 Aviație Mixtă / Armata 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană / Regiunea Militară Vest. În compunerea regimentului se află două escadrile de aviație de vânătoare dotate cu 24 de avioane de acest tip, primite în înzestrare în perioada 2016-2018. Avionul cu numărul de bordaj 57 roșu face parte din prima escadrilă, în care se regăsesc aeronavele cu numerele de bordaj 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 61 și 62 roșii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel