Incident în estul Mării Mediterane. O navă turcă a tras focuri de avertisment în direcţia Gărzii de coastă cipriote

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

O navă turcă a tras vineri focuri de avertisment în direcţia unui vas al Gărzii de coastă cipriote, care efectua o patrulare de rutină în apropierea portului Kato Pyrgos, pe coasta de nord-vest a insulei divizate, informează media locale, citate de AFP.

Incidentul s-a produs în jurul orei locale 03:30 (00:30 GMT), la aproximativ 11 mile marine (circa 20 de km) de micul port pescăresc Kato Pyrgos, chiar la vest de linia de demarcaţie supravegheată de ONU şi care separă teritoriul controlat de autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) şi Republica Cipru, membră a UE, a relatat agenţia de ştiri cipriotă CNA, transmite Agerpres.

Insula din Marea Mediterană este divizată de când treimea sa de nord a fost invadată în 1974 de Turcia, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care doreau realipirea ei la Grecia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei cipriote, Christos Andreou, vedeta de patrulare se afla într-o operaţiune de supraveghere împotriva imigraţiei clandestine dinspre Turcia, când a fost abordată de nava turcă venind din nordul insulei.

”Echipajul din trei membri, văzând intenţiile Gărzii de coastă turce, a încercat să evite orice incident şi s-a îndreptat spre portul pescăresc Kato Pyrgos”, a indicat Andreou.

”La o distanţă de 4 mile marine (aproximativ 7 km de port), vedeta s-a trezit cu focuri de avertisment din partea Gărzii de coastă turce. Apoi, nava turcă, care se afla aproape de coasta (cipriotă) s-a întors în direcţia teritoriilor ocupate de RTCN”, a indicat responsabilul cipriot.

Acest incident intervine cu câteva zile înaintea unei vizite a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la Varosha, oraş simbol al divizării Ciprului. Localitatea balneară, părăsită de locuitorii ciprioţi greci, a devenit o staţiune fantomă, o zonă militară aflată sub controlul direct al Ankarei, inaccesibilă în spatele gardului de sârmă ghimpată.

Erdogan - a cărui vizită marţi coincide cu împlinirea a 47 de ani de la invazie - va trece în revistă zecile de mii de soldaţi turci care staţionează acolo.

Autorităţile cipriote turceşti, susţinute de Turcia, doresc recunoaşterea a două state independente şi pe picior de egalitate în insulă. Această poziţie este respinsă însă de ciprioţii greci care doresc reunificarea insulei sub forma unui stat federal.

Negocierile se află în impas din 2017. În aprilie, o tentativă de relansare a convorbirilor organizate de ONU s-a soldat cu eşec. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel