Incident grav între Belarus și Polonia: Forțele militare bieloruse au tras focuri de armă asupra trupelor poloneze

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Poliţia de frontieră poloneză (SG). Sursa Foto: Twitter Straż Graniczna.
Poliţia de frontieră poloneză (SG). Sursa Foto: Twitter Straż Graniczna.

Forțele militare bieloruse au tras joi mai multe focuri de armă asupra trupelor poloneze de la frontiera de est, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliției poloneze de Frontieră, potrivit  Euronews.

Anna Michalsk, purtătoare de cuvânt a Poliției de frontieră din Polonia, a precizat că incidentul a avut loc joi si că nimeni nu a fost rănit, deoarece cel mai probabil, s-a tras cu gloanțe oarbe.

În schimb, purtătorul de cuvânt al forțelor de frontieră ale Minskului, Anton Bichkovsky, a negat că s-ar fi tras focuri de armă.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis pe Twitter că „toate forțele statului” sunt alături de trupele de frontieră și că militarii apără granițele. 

„Sunt și voi fi mereu cu fermitate alături de soldați și de trupele noastre de frontieră. Vreau să le mulțumesc militarilor noștri pentru atitudinea profesionistă și responsabilă”, a afirmat Morawiecki.

Michalska a mai declarat că Poliția de frontieră din Polonia se află sub o presiune continuă din cauza numărului tot mai mare de incidente cu obiecte aruncate dinspre partea bielorusă.

Polonia, Lituania și Letonia, state membre UE, își apără frontierele împotriva presiunii crescânde a migranților din Orientul Mijlociu și Africa. Bruxelles-ul a afirmat că migrația ilegală este organizată și încurajată de guvernul președintelui bielorus Alexandr Lukașenko.

UE îl acuză pe Lukașenko că poartă un „război hibrid” ca răspuns la sanțiunile impuse de Occident împotriva guvernului autoritar de la Minsk.

Statele UE vecine cu Belarusul au ridicat garduri la frontiera cu această ţară, al cărei preşedinte Aleksandr Lukaşenko a decis ca represalii pentru sancţiunile europene să lase cale liberă migranţilor ce doresc să ajungă în vestul Europei. Spre deosebire de alte reacţii din trecut, Comisia Europeană nu a dezaprobat acţiunea ţărilor vecine cu Belarusul, dar nici nu s-a declarat la începutul acestei crize de acord să accepte finanţări europene pentru construcţia unor asemenea garduri.

Tot vineri, miniştrii europeni de interne discută la Luxemburg despre situaţia rutelor migratorii şi despre fenomenul mai recent, dar ''preocupant'', potrivit Bruxelles-ului, al statelor terţe, precum Belarusul, care instrumentalizează migraţia în scop politic. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel