Incident cu o navă militară ucraineană în zona Strâmtorii Kerci. Aceasta nu a reacționat la avertismentele Pazei de Coastă a Rusiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrul de Relații Publice (CRP) din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a informat că, pe 09.12.2021, a avut loc un incident cu nava militară ucraineană Donbass, în zona Strâmtorii Kerci.

După cum au informat reprezentanții CRP, citați de agenția de presă rusă Interfax, în dimineața zilei de joi, nava de conducere Donbass din cadrul Forțelor Navale ale Ucrainei a ieșit din raza portului Mariupol de la Marea Azov și a început să se deplaseze în direcția Strâmtorii Kerci.

“Partea ucraineană nu a depus o cerere pentru trecerea prin canalul Kerci-Yenikalsky așa cum prevăd Reglementările obligatorii în portul maritime Kerci, aprobate prin ordinul numărul 313 din 21 octombrie 2015 al ministrului transporturilor al Federației Ruse”, au precizat reprezentanții CRP al FSB.

La ora 13.45, nava Gărzii de Coastă din cadrul Serviciului de Frontieră al FSB care escorta nava ucraineană Donbass a avertizat asupra necesității respectării legislației ruse privind depunerea cererilor necesare pentru trecerea prin Strâmtoarea Kerci.

“A fost primit un răspuns că nava nu intenționează să treacă prin Strâmtoarea Kerci”, au informat reprezentanții CRP. După cum au arătat aceștia, “acțiunile de acest fel reprezintă o amenințare la adresa securității navigației”.

În cele din urmă, reprezentanții ruși au informat că nava militară ucraineană Donbass și-a schimbat cursul, dar nu răspunde la interpelări.

“Nava de conducere Donbass se află acum pe direcția opusă Strâmtorii Kerci, dar nu răspunde la nicio solicitare. Acțiunile echipajului navei ucrainene sunt considerate provocatoare și reprezintă o amenințare la adresa siguranței navigației, au spus reprezentanții CRP.

Nava de conducere Donbass a fost construită la Șantierul Naval din Szczecin (Polonia) în anul 1969 ca atelier plutitor Proiect 304 al Forțelor Navale ale URSS (cod Amur în clasificare NATO). Aceasta a primit denumirea PM-9. În urma împărțirii Flotei din Marea Neagră a fostei URSS, nava a revenit părții ucrainene, schimbându-și numele în Krasnodon, cu numărul de bordaj U803. În anul 2001, a fost redenumită în Donbass și a primit numărul de bordaj actual U500.

Un incident grav s-a produs în Strâmtoarea Kerci pe 25 noiembrie 2018. Atunci, grănicerii ruși au reținut prin folosirea armelor remorcherul ucrainean Yany Kapu și vedetele blindate purtătoare de artilerie Berdyansk și Nikopol, care se îndreptau de la Odesa la Mariupol. Potrivit FSB, marinarii ucraineni au încălcat dreptul maritim internațional.

Ca urmare, 24 de marinari ucraineni au fost acuzați în Federația Rusă de “trecerea ilegală a frontierei săvârșită de un grup de persoane într-o conspirație preliminară ori de o grupare organizată sau cu utilizarea forței ori cu amenințarea folosirii acesteia” (Articolul 322, paragraful 3 din Codul penal al Federației Ruse). Aceștia s-au întors în Ucraina pe 07 septembrie 2019, ca parte a eliberării reciproce a deținuților de către Ucraina și Federația Rusă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel