Incident aviatic în Siria: Un avion de vânătoare F-16 al SUA a doborât o dronă turcească

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

O dronă turcească a fost doborâtă de un avion de vânătoare american F-16 în nord-estul Siriei, în apropierea unei instalații a coaliției. Această acțiune a fost întreprinsă deoarece drona a fost percepută ca o amenințare la adresa forțelor americane din regiune.

Statele Unite au doborât joi o dronă înarmată care apartine Turciei. Drona opera în apropierea trupelor americane din Siria, au anunțat oficiali americani, fiind pentru prima dată când Washingtonul doboară o aeronava care apartine Turciei, stat membu NATO.

Drona a fost descrisă ca fiind o "dronă turcească înarmată", ceea ce sugerează că era echipată cu armament sau reprezenta un potențial pericol pentru trupele americane de la sol, potrivit Reuters.

Statele Unite au doborât joi o dronă turcească înarmată care s-a apropiat prea mult de trupele americane aflate la sol în nord-estul Siriei, au declarat oficiali americani pentru The Associated Press, într-o rară utilizare a forței de către un membru NATO împotriva altuia.

 

Drona a lansat mai multe bombe în apropierea trupelor americane



Drona lansase bombe asupra unor ținte în apropiere de orașul sirian Hasakah și, deși nu viza trupele americane, s-a stabilit că bombele erau suficient de aproape pentru a reprezenta un pericol pentru forțele americane, a declarat unul dintre oficiali.

Un oficial al Ministerului turc al Apărării a declarat că drona doborâtă de coaliția condusă de SUA nu aparținea forțelor armate turcești, dar nu a precizat a cui este.

Agenția Națională de Informații a Turciei (MIT) a efectuat recent o serie de atacuri în Siria împotriva unor ținte ale militanților kurzi după un atac cu bombă la Ankara la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat joi o sursă din cadrul straturilor de securitate turce.

 

Statele Unite au sunat de mai multe ori oficialii militari de la Ankara

 

Doi oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că un F-16 a doborât drona turcească după ce Statele Unite au sunat de mai multe ori oficialii militari turci pentru a-i avertiza că operează în apropierea forțelor terestre americane. Oficialii au spus că se credea că drona turcească era înarmată.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului și o sursă de securitate locală au declarat că coaliția condusă de SUA a doborât o dronă turcească în apropierea unei baze din nord-estul Siriei.

Acest incident subliniază complexitatea și tensiunile din regiune, în special în nord-estul Siriei, unde sunt prezente diverse forțe, inclusiv grupuri turcești, americane și kurde. Acesta evidențiază importanța monitorizării și gestionării activităților dronelor în zonele de conflict pentru a evita eventualele ciocniri și amenințări la adresa trupelor aflate la sol.

Ankara nu a emis încă o declarație oficială. Surse din cadrul Ministerului turc al Apărării au negat afirmația pentru mass-media turcă, spunând că nicio dronă aparținând armatei turce nu a fost distrusă.

Lipsa unei reacţii oficiale promite indică faptul că Ankara nu dorește o escaladare a conflictului cu Washingtonul, dar multe depind de modul în care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va decide să răspundă, susţine publicaţia Al-Monitor.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), principalul aliat al Statelor Unite în lupta cu Statul Islamic, a confirmat anterior că o dronă a fost doborâtă, dar nu a precizat unde și de către cine.

Purtătorul de cuvânt al FDS, Farhad Shami, a declarat pentru Al-Monitor prin Whatsapp: "În ceea ce privește dronele turcești, confirmăm că o dronă a fost doborâtă, dar în prezent nu deținem suficiente informații pentru a oferi mai multe detalii".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel