Închiderea bazei Incirlik: România nu a discutat cu SUA despre relocarea în țară a trupelor americane din Turcia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre o posibilă relocarea în România a trupelor americane din Turcia, pe fondul amenințărilor lansate de Erdogan, că Ankara va închide baza de la Incirlik.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat luna trecută că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington. Este vorba despre bazele de la Incirlik și Kurecik.

Erdogan și-a reluat amenințările după ce SUA au exclus Turcia din programul F-35, au amenințat Ankara cu sancțiuni și au recunoscut genocidul armean, după decizia autorităților de la Ankara de a achiziționa sisteme rusești S-400.

 

Iohannis nu a discutat cu Trump despre relocarea în România a trupelor SUA de la Incirlik

 

Întrebat dacă a discutat cu Donald Trump despre o posibilă relocare a trupelor americane în România, în cazul în care Erdogan va închide baza de la Incirlik, președintele Klaus Iohanins a precizat că nu s-a adus în discuție un asemenea scenariu, dar au existat discuții despre continuarea și întărirea colaborării dintre cele două părți.

„Au existat diferite discuții cu partenerul american pentru a evalua cum putem să continuăm cooperarea și colaborarea, însă nu s-a discutat în concret despre relocarea unor baze din alte țări în România", a precizat Klaus Iohannis.

Baza aeriană Incirlik găzduieşte focoase nucleare americane. Situată în sudul Turciei, aceasta este utilizată de aviaţia americană în cadrul luptei împotriva grupării Stat Islamic din Siria. Baza Kurecik din sud-estul ţării găzduieşte o importantă staţie radar a NATO.

CITEȘTE ȘI: Zeci de focoase nucleare americane ar putea fi mutate din Turcia în Italia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel