Explozia de la bordul submarinului nuclear AS-31 Losharik. Rusia vrea să-l readucă în serviciul forţelor navale

S.I. Catalin / 04 apr 2021 / 15:40

După o lungă perioada de întârzieri, combustibilul radioactiv, dar şi alte elemente ale reactorului nuclear, au fost scoase de la bordul submarinul AS-31, supranumit Losharik. AS-31 este un submarin nuclear pe care Rusia îl folosea în misiuni de cercetare la mare adâncime, în Marea Barents, dar la bordul căruia, în anul 2019, a avut loc o explozie care a luat viaţa a 14 marinari ruşi.

Publicaţia The Barents Observer relatează că elemente ale reactorului nuclear, cât şi combustibilul radioactiv uzat, sunt acum scoase din reactor. Aceste operaţiuni reprezentând o primă etapă din procesul de modernizare şi reparare a submarinului nuclear AS-31.

La 1 iulie 2019, submarinul nuclear rusesc rus de AS-31, poreclit Losharik, care nu are arme la bord şi poate ajunge la o adâncime de 6.000 de metri, dar pe care forţele navale ruse îl foloseau în timpul unor cercetări ale reliefului subacvatic pentru depistarea unor mijloace tehnice speciale în Marea Barents, a fost implicat într-un accident care a luat viaţa a 14 marinari ruşi – la bordul său având loc o puternică explozie.

După accident, AS-31 a fost transportat la Zvezdochka, o parte a corporației de stat rusești United Shipbuilding Corporation și cel mai mare centru de reparații navale din Rusia, situat în Severodvinsk, pe coasta Mării Albe.

În lună martie a acestui an, specialiștii din șantier au finalizat etapa de extragere a nucleului reactorului nuclear de pe submarinul AS-31 Losharik.

Iniția, submarinul Losharik  trebuia să fie reparat în 2020, cu toate acestea, reconstrucția a fost amânată și reprogramată pentru anul 2021. Potrivit agenției de știri TASS, operațiunea a durat aproximativ o lună și a decurs fără probleme. 

O sursă din Ministerul rus al Apărării a declarat pentru TASS, sub protecţia anonimatului, ca acum începe etapa de reparare şi modernizare a submarinului AS-31 Losharik.

Sursa citată mai precizează că reactorul nuclear în sine, care propulsează submarinul, nu va fi înlocuit, deoarece nu a fost avariat în urma exploziei, dar va fi schimbat combustibilul radioactiv din acesta.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy