Încă un submarin rusesc în Marea Neagră. Alrosa va reveni în serviciul de luptă în toamna acestui an

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 26.06.2021, citând o sursă din cadrul Întreprinderii 13 de reparații navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), că etapa de reparare la doc a submarinului Alrosa a fost încheiată, iar acesta a fost transferat la o dană dintr-un golf al Sevastopolului.

“A fost efectuată o operațiune de scoatere a submarinului de la doc. Acesta a fost transferat le o dană de pe teritoriul întreprinderii din zona de apă a Golfului Kilen”, a declarat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, revenirea submarinului în serviciul de luptă al flotei este planificată pentru luna noiembrie 2021. Submarinul a fost supus unui proces de reparații și modernizare începând din anul 2014, imediat după integrarea Peninsulei Crimeea în Federația Rusă.

Alrosa a fost construit în orașul Gorky (în prezent Nizhny Novgorod), la întreprinderea Krasnoye Sormovo, cu puțin timp înainte de prăbușirea fostei URSS. Acesta face parte din Proiectul experimental 877. Particularitatea submarinului constă în faptul că, în loc de elice, pe acesta a fost instalat un sistem de propulsie cu jet de apă, ceea ce permite deplasarea în secret. Din această cauză, submarinele rusești cu jet de apă au fost denumite în străinătate “gaura neagră”. La scurt timp după dezmembrarea URSS, Alrosa a rămas singurul submarin operațional al Federației Ruse în Marea Neagră.

În perioada 2014-2017, FRMN a primit în dotare șase submarine noi Proiect 636.3, care sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Comentariul autorului: Reprezentanții ruși intenționau să transfere submarinul B-871 Alrosa de la FRMN la Flota din Marea Baltică, în condițiile în care procesul de reparare a acestuia era planificat să se finalizeze în anul 2019. Însă, din cauza întârzierilor înregistrate, este foarte posibil ca aceste planuri să fi fost modificate.

Mai ales că, între timp, s-a luat decizia de construire pentru Flota din Marea Baltică a unei noi serii de submarine Proiect 636.3. După ce prima serie de șase submarine a fost introdusă în dotarea FRMN, o a doua serie, formată dintr-un număr similar de submarine de acest tip, este în curs de livrare către Flota din Oceanul Pacific. Se presupune că Flota din Marea Baltică nu va primi tot șase submarine, urmând ca numărul acestora să fie mai mic.

În consecință, submarinul Alrosa ar putea rămâne în compunerea Brigăzii 4 Submarine - Novorossysk a FRMN. Acest lucru ar însemna creșterea numărului de submarine operaționale rusești din Regiunea Mării Negre de la șase la șapte. Ținând cont de rachetele de croazieră de tip Kalibr din dotarea acestor submarine, care au fost întrebuințate în mod activ în campania din Siria, se poate aprecia că va crește amenințarea pentru statele riverane Mării Negre și nu numai. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel