Încă o victimă a rebeliunii lui Prigojin: Adjunctul Ministerului Apărării, Yunus-Ben Yevkurov, dispărut fără urmă din spațiul public

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata rusă, pe străzile Moscovei în timpul rebeliunii Wagner
Armata rusă, pe străzile Moscovei în timpul rebeliunii Wagner

Raportul din 05.07.2023 al Serviciului de Informații al armatei britanice, publicat pe contul de Twitter al Ministerului Apărării al Regatului Unit, semnalează faptul că generalul Serghei Surovikin, comandantul-șef al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și locțiitor al comandantului forșelor ruse din Ucraina, nu a mai fost văzut în public din perioada 23-24 iunie, când a avut loc revolta armată a grupului Wagner.

După cum au remarcat reprezentanții militari britanici, același lucru este valabil și pentru un alt general rus din conducerea superioară a armatei. Este vorba despre adjunctul ministrului rus al apărării, Yunus-Ben Yevkurov. Acesta a fost marele absent al întâlnirii televizate a conducerii Ministerului Apărării din 03 iulie, alături de șeful Statului Major General, general de armată Valeri Gherasimov. La evenimentul difuzat de televiziunea de stat, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a comentat pentru prima dată rebeliunea grupului Wagner, pe care a numit-o “un eșec”. 

Deși, deocamdată, informațiile privind arestarea lui Surovikin nu pot fi confirmate, autoritățile ruse sunt “suspicioase” în ceea ce privește asocierea sa pe termen lung cu grupul Wagner, care datează din anul 2017 din Siria. În ceea ce-l privește pe Evkurov, trebuie spus faptul că acesta a fost filmat împreună cu Prigojin la Rostov pe Don. În momentul rebeliunii, Yunus-Ben Yevkurov se afla la Statul major al Regiunii Militare Sud, care a fost capturat de mercenari.

Ulterior, a apărut un material video în care Evkurov vorbește cu Evgheni Prigojin și se presupune că acesta din urmă i-a cerut să-i predea pe Șoigu și Gherasimov.

În raportul Serviciului de informații al armatei britanice se concluzionează că, deși este cunoscut în Occident prin reputația sa brutală, Surovikin este unul dintre cei mai respectați ofițeri superiori din armata rusă. Astfel, orice sancțiune oficială împotriva sa, ar fi de natură să creeze dezbinare în mediul militar rus.

Oricum, suspiciunile care planează asupra unor ofițeri superiori aflați în serviciu evidențiază modul în care insurecția eșuată a lui Prigojin a adâncit faliile deja existente în comunitatea de securitate națională a Rusiei.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel