Încă o țară se pregătește să intre în clubul F-16: Prima aeronavă pentru Slovacia, în cea mai modernă configurație, a ieșit de pe linia de producție

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul F-16 Block 70 construit pentru Slovacia a fost prezentat cu ocazia vizitei ministrului Apărării al țării, Martin Sklenár / lockheedmartin
Primul F-16 Block 70 construit pentru Slovacia a fost prezentat cu ocazia vizitei ministrului Apărării al țării, Martin Sklenár / lockheedmartin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Mária Precner, a declarat, pe 07.09.2023, citată de agenția națională de presă TASR, că primul avion de vânătoare de tip F-16 Block 70 destinat Forțelor Aeriene ale Slovaciei a ieșit de pe linia de producție din SUA, iar construcția celorlalte 13 aeronave de acest tip contractate decurge conform planului.

Noua aeronavă i-a fost prezentată miercuri ministrului slovac al apărării, Martin Sklenár, la fabrica din localitatea Greenville (Carolina de Sud).

“Sunt foarte bucuros că am avut posibilitatea să văd primul avion de vânătoare, care va impinge Forțele Aeriene slovace cu o generație înainte și, împreună cu ele și capacitatea noastră de apărare”, a spus Sklenár.

Finalizarea completă și realizarea primului zbor cu prima aeronavă F-16 destinată Slovaciei sunt planificate pentru luna noiembrie 2023.

Primul F-16 Block 70 construit pentru Slovacia a fost prezentat cu ocazia vizitei ministrului Apărării al țării, Martin Sklenár / lockheedmartin

Sklenár a menționat că acordul de achiziționare a 14 avioane F-16 din SUA reprezintă cel mai mare proiect de investiții în domeniul modernizării Forțelor Armate ale Slovaciei, dar și un bun prilej pentru adâncirea parteneriatului strategic dintre cele două state.

După cum a anunțat Ministerul slovac al Apărării, sunt în curs de desfășurare discuții la nivelul echipelor de experți pentru asigurarea condițiilor necesare ca primele două avioane F-16 să poată fi folosite pentru pregătirea tehnicienilor slovaci în SUA.

 “Conform contractului, avioanele de vânătoare F-16 Block 70 vor fi livrate progresiv Slovaciei, începând cu a doua jumătate a anului viitor”, a declarat directorul general al Secției pentru modernizarea înzestrării din cadrul Ministerului slovac al Apărării, Michal Homza, care este și directorul național pentru înzestrare al armatei slovace.

Comentariul autorului: Slovacia urmează să devină al 12-lea stat membru NATO care întrebuințează avioane de vânătoare de tip F-16 de producție americană.

Trebuie precizat faptul că statul slovac a donat Ucrainei cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 retrase din înzestrarea Forțelor Aeriene în cursul anului trecut.

Apărarea spațiului aerian al Slovaciei este efectuată între timp cu avioane de vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene ale Poloniei, Cehiei și Ungariei. Începând de la 01 septembrie, la misiunea de poliție aeriană din Slovacia participă și avioane de vânătoare din Germania. Acestea decolează de pe teritoriul german și revin pe acesta la încheierea misiunii.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel