Înarmarea Ucrainei | SUA au aprobat ca cele trei state baltice să trimită urgent sisteme Javelin în Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a aprobat Letoniei, Estoniei și Lituaniei să sprijine Ucraina cu rachete antitanc și cu alte tipuri de armament de producție americană, ca o manifestare urgentă a solidarității față de posibilitatea unei invazii a forțelor ruse pe mai multe fronturi.

Solicitările venite din partea celor trei state baltice au fost primite în ultimele săptămâni, cea mai recentă fiind aprobată miercuri, după ce a fost primită cu o seară înainte, potrivit declarațiilor unui oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului și care a refuzat să precizeze exact tipul armelor aprobate pentru transfer.

Conform reglementărilor privind controlul exporturilor, cele trei țări aveau nevoie de aprobarea furnizorului, Departamentului de Stat al SUA, înainte de a-și transfera armele în Ucraina.

Administrația Biden va începe, de asemenea, procesul de expediere în Ucraina a rachetelor antitanc, muniției și a altor echipamente, sprijin estimat la aproximativ 200 de milioane de dolari.

Senatorul republican Jim Risch, din Comisia de relații externe a Senatului, a declarat marți că speră ca Departamentul de Stat să dea rapid undă verde licențelor. „Nu putem lăsa birocrația și status quo-ul să ne împiedice să facem ce trebuie pentru a le oferi ucrainenilor ceea ce au nevoie pentru a se apăra”, a declarat acesta.

Tot marți, un oficial al Departamentului de Stat a declarat reporterilor că sosirea trupelor ruse în Belarus, pentru exercițiile militare anunțate în grabă în weekend, reprezintă un nou risc pentru Ucraina. „Rusia ar putea intenționa să staționeze trupe în Belarus sub acoperirea unor exerciții militare comune, pentru a putea ataca Ucraina din nord”, a precizat acesta.

În timpul conferinței de presă de miercuri, printre deja cunoscutele declarații controversate, președintele Joe Biden a precizat că: „presupunerea mea este că [președintele rus Vladimir Putin] va interveni împotriva Ucrainei, deși cred că va regreta că a făcut-o”.

 

Rachetele antitanc Javelin cu care e înarmată Ucraina ar putea produce daune serioase forțelor ruse

 

Analiștii occidentali recunosc că zecile de brigăzi de infanterie rusă dispuse de-a lungul graniței cu Ucraina, echipate cu tancuri, sisteme mobile de rachete și artilerie ar fi practic imposibil de oprit dacă ar fi desfășurate în forță. Cu toate acestea, se consideră că rachetele antitanc Javelin pe care le deține deja Ucraina și arme precum rachetele sol-aer Stinger, aflate în discuție, ar putea aduce prejudicii serioase forțelor ruse și ar genera un cost care i-ar putea aduce lui Putin probleme din interiorul Rusiei.

Țările cel mai expuse riscului generat de noua poziție de forță a Rusiei – membrii baltici ai NATO, foste state satelit sovietice – nu caută doar să trimită arme Ucraina, ci au cerut și suplimentarea forțelor NATO pentru întărirea celor deja staționate pe teritoriul lor.

Dintre acestea, cea mai activă este Estonia, aceasta inițiind deja demersuri pentru sprijinirea Ucrainei inclusiv cu obuziere 122H63 (calibru 122 mm, cumpărate din Finlanda și produse de Germania) și anunțând, în urmă cu două zile, că este este gata să primească pe teritoriul său până la 5.000 de militari ai Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel