În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Angela Merkel și Recep Tayyip Erdogan, sursă foto: Administrația Prezidențială a Turciei
Angela Merkel și Recep Tayyip Erdogan, sursă foto: Administrația Prezidențială a Turciei

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de rămas bun în Turcia, a salutat sâmbătă la Istanbul "foarte buna colaborare" cu această ţară, fără a-şi ascunde însă criticile în ce priveşte drepturile omului şi libertăţile individuale, relatează Agerpres, care citează AFP şi dpa.

Angela Merkel, care a fost primită de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în turneul ei de adio după 16 ani în fruntea primei puteri europene, a asigurat că relaţiile vor fi aceleaşi şi între acest "important partener" şi viitoarea echipă aflată la putere în Germania.

"Am avut uneori critici la adresa evoluţiilor la care am asistat în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor individuale. Singurul lucru pe care îl pot spune este că va fi la fel şi cu viitorul guvern german: relaţia dintre Turcia şi Germania va continua, cu bune şi cu rele", a spus Merkel.

În ce-l priveşte, Erdogan şi-a exprimat preocuparea cu privire la succesorii "dragii prietene" Angela Merkel, remarcând că "niciodată nu este uşor de lucrat cu o coaliţie" cum este cea care se profilează în Germania după alegerile de la sfârşitul lui septembrie.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania a cunoscut puternice tensiuni după tentativa de puci din iulie 2016 şi represaliile ce au urmat asupra societăţii civile, notează AFP.

În problema crucială a migranţilor, unul din principalele dosare de dezbatere între Uniunea Europeană şi Ankara, preşedintele turc a afirmat că ţara sa a devenit o "casă de oaspeţi" pentru refugiaţi. Turcia găzduieşte în prezent peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni şi 300.000 de afgani.

Angela Merkel, coartizan al pactului privind migraţia dintre UE şi Turcia, a elogiat această "sarcină importantă" şi a asigurat că "sprijinul european pentru Turcia va continua".

"Pentru că vrem să punem capăt traficului de fiinţe umane, sprijinul UE este necesar; am livrat deja 4,5 miliarde de euro din cele 6 miliarde convenite", a menţionat cancelarul german.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel