În timpul discuțiilor dintre președinții Rusiei și Chinei, un bombardier strategic american B-52H s-a apropiat la 60 de kilometri de frontierele rusești

Ionel Copcea |
Data publicării:

Bombardierele strategice americane de tip B-52H staționate în Europa continuă să îndeplinească misiuni specifice în proximitatea frontierelor rusești din zona Mării Baltice. Astfel, pe 20.03.2023, în timp ce la Moscova aveau loc discuții între președinții Federației Ruse și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, un bombardier american s-a apropiat la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de frontiera dintre Estonia și Rusia.

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twiter și Telegram, la zborul din 20 martie au participat două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress, cu numerele de înregistrare 60-0056 și 60-0026. Aeronavele, care au întrebuințat indicativele radio NOBLE11 și NOBLE12, au decolat de la Baza Aeriană Moron din Spania.

Acestea s-au deplasat pe un traiect de zbor care a inclus Spania, Oceanul Atlantic, Marea Britanie, Marea Nordului, Danemarca și Suedia. Pe teritoriul suedez, bombardierele americane au zburat deasupra unui raion situat la nord-est de Göteborg, participând probabil la exerciții comune cu militari din cadrul Forțelor Armate ale Suediei.

După încheierea activităților, aeronavele americane au traversat Marea Baltică și s-au deplasat în spațiul aerian al Poloniei, unde au fost realimentate în aer. La refacerea rezervelor de combustibili ale celor două bombardiere strategice B-52H au participat două avioane-cisternă americane de tip KC-135R Stratotanker (numere de înregistrare 58-0125 și 62-3540 și indicative radio HOBO11 și HOBO12), care au decolat de la Baza Aeriană Lakenheath din Marea Britanie.

Ulterior, nu se cunoaște traseul exact urmat de aeronava NOBLE12, care este posibil să fi revenit la baza de dislocare temporară din Spania. Însă, bombardierul cu indicativul radio NOBLE11 și-a continuat zborul deasupra Mării Baltice, după care a intrat în spațiul aerian al Estoniei, unde a orbitat la jumătatea distanței dintre localitățile Tallin și Narva din nordul țării.

Trebuie precizat faptul că, în ultima perioadă, cele două bombardiere strategice americane B-52H, care sunt capabile să poarte arme nucleare, s-au apropiat în mai multe rânduri de frontierele rusești din zona Mării Baltice, evoluând la 200 de kilometri de Sankt Petersburg și chiar la 16 kilometri de frontiera enclavei Kaliningrad.

Patru bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress se află în Europa pentru o misiune de tip Bomber Task Force începând din 24 februarie 2023. Aeronavele sunt staționate la Baza Aeriană Moron din Spania. Până în prezent, acestea au efectuat deja mai multe zboruri complexe pe continentul european, unde vor continua să activeze și în săptămânile următoare.

Două dintre aeronave, cu numerele de înregistrare 60-0056 și 60-0026, pot întrebuința arme nucleare, în timp ce celelalte două sunt capabile să folosească rachete de croazieră și alte tipuri de muniții convenționale.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel