În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Sursă foto: Igor Dodon Facebook

În timp ce președintele Maia Sandu se află la Bruxelles unde reiterează parcursul pro-european al Republicii Moldova, la Chișinău, fostul președinte Igor Dodon o acuză de „uzurparea puterii în stat” și amenință cu proteste masive.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca până la data de 1 februarie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Dodon a amenințat în caz contrar cu proteste masive.

În acest context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, reamintește că Igor Dodon, când era în funcția de șef al statului, nu a propus niciun candidat la funcția de prim-ministru în anul 2019, când pe arena politică se desfășura un scenariu similar, notează cei de la Știri.md.

Igor Dodon acuză un blocaj instituțional și „tentative de uzurpare a puterii din partea președintelui” Maia Sandu. Potrivit Newsmaker.md, Dodon a amenințat cu proteste masive în cazul în care până pe 1 februarie Maia Sandu nu desemnează un candidat la funcția de premier.

„Dacă președintele Moldovei și cei care îi sunt complici continuă să încalce Constituția și să facă asemenea jocuri, ne rezervăm dreptul de a lua toată măsirle constituționale împotriva președintelui, inclusiv proteste masive împotriva celor care încearcă uzurparea puterii în stat”, a afirmat Dodon.

Fostul preşedinte prorus a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce Curtea Constituţională a respins propunerea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu privind organizarea unor alegeri parlamentare anticipate prin autodizolvarea actualului legislativ, amintesc și cei de la Agerpres.

 

Dodon amenință și e deranjat de întrevederile Maiei Sandu cu președintele Iohannis

 

'Este clar că Maia Sandu nu ştie cum să procedeze mai departe. Se conturează al doilea eşec al Maiei Sandu după ce a deţinut funcţia de premier, pentru că nu ştie ce trebuie să facă. Apucaţi-vă de lucru! Ba la Zelinski, ba cu Iohannis, ba la Bruxelles, mâncaţi scoici şi midii. În aceste condiţii, PSRM îi cere preşedintelui desemnarea unui premier până la data de 1 februarie, pentru că atunci începe sesiunea parlamentului. Aveţi două săptămâni. Pe urmă să nu spuneţi că nu v-am preîntâmpinat', a ameninţat Dodon.

După învestirea în funcţie, Maia Sandu l-a desemnat pe ministrul de externe Aureliu Ciocoi în calitate de premier interimar la 31 decembrie, după ce premierul Ion Chicu a demisionat şi nu a dorit să asigure conducerea guvernului până la desemnarea unui nou premier.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, întreprinde azi (18 ianuarie a.c.) şi mâine (19 ianuarie a.c.) o vizită oficială la Bruxelles, în timpul căreia va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituţiilor Uniunii Europene (UE),

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel