În SUA a fost testat în secret cel mai nou prototip de dronă mare de atac. Noul UAV poate lansa 16 rachete Hellfire

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
MQ-1 Grey Eagle, sursă foto: General Atomics
MQ-1 Grey Eagle, sursă foto: General Atomics

În această vară, corporația americană General Atomics a testat în secret cel mai nou prototip de dronă mare de atac. Potrivit informațiilor obținute, drona are o putere de foc semnificativ mai mare decât cele utilizate în prezent de armata americană.

Citând două surse apropiate programului, publicația Breaking Defense a dezvăluit într-un material exclusiv că prototipul de dronă a fost testat în secret, în timpul verii, la centrul de testare Desert Horizon din deșertul Mojave.

Potrivit datelor furnizate de surse, drona poate gestiona o sarcină utilă maximă echivalentă cu cea a 16 rachete Hellfire, ceea ce înseamnă o încărcătură dublă față de drona Grey Eagle și de patru ori mai mare față de limita unei Reaper standard. O singură rachetă Hellfire cântărește aproximativ 45 de kilograme. rezultând că sarcina utilă poate ajunge la peste 720 de kilograme.

Drona nu a fost însă concepută doar pentru a crește puterea de foc a acestor sisteme, cealaltă caracteristică importantă a sa fiind capacitatea de a decola și ateriza pe spații liniare cu lungimi reduse, de aproximativ 245 de metri, netede, dar nu special amenajate, precum drumurile de pământ sau albiile uscate ale râurilor.

Capacitatea dronei de a fi utilizată într-o varietate de locuri are ca scop compensarea problemelor care apar atunci când aceste aparate transportă sarcina utilă maximă pe distanțe foarte mari. Prin posibilitatea de a lansa și recupera drona în medii adverse, aceasta poate fi utilizată mai aproape de țintele vizate, reducând problemele asociate creșterii sarcinii utile, precum scăderea duratei misiunii efective sau afectarea funcționării senzorilor și echipamentelor.

Din datele actuale rezultă că drona de atac a fost dezvoltată exclusiv din fondurile General Atomics, iar discuțiile cu armata SUA sau cu clienții internaționali nu au avut încă loc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel