În scurt timp, pe navele de suprafață rusești vor apărea primele rachete hipersonice Zircon

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Rueconomics.ru
Sursă foto: Rueconomics.ru

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.01.2022, citând o sursă din mediul militar, că, în urma analizării concluziilor testelor de stat, comisia de specialitate din Rusia a recomandat introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea navelor de suprafață ale Forțelor Navale.

“Comisia de stat, în urma analizării concluziilor testării rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă purtătoare de suprafață, a recomandat introducerea acesteia în dotarea navelor de suprafață din cadrul Forțelor Navale”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, în ceea ce privește testarea rachetei Zircon de pe submarin, după cele două lansări reușite din toamna anului 2021, aceasta va fi reluată în anul 2024.

Recent, socitatea NPO Mashinostroyenia a anunțat că a început îndeplinirea contractului privind producerea în serie a rachetelor hipersonice Zircon pentru dotarea Forțelor Navale.

Pe 24 august 2021, în cadrul forumului tehnico-militar Armata-2021, Ministerul rus al Apărării a încheiat primul contract pentru achiziționarea rachetelor de acest tip.

La sfârșitul anului trecut, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat o lansare în salvă a rachetelor hipersonice Zircon.

 

Federația Rusă a efectuat până în prezent șapte lansări a rachetelor hipersonice Zircon

 

Comentariul autorului: Testarea rachetei hipersonice Zircon de pe o platformă purtătoare de suprafață a fost efectuată de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord. Lansările au fost efectuate din Marea Albă și din Marea Barents asupra unor ținte navale și de coastă.

Până în prezent, fregata Flotei de Nord a efectuat șapte lansări ale rachetei hipersonice Zircon, din care trei în 2020 (octombrie, noiembrie și decembrie) și patru în 2021 (două în noiembrie și două în decembrie).

Deși anterior reprezentanții ruși au anunțat că, în total, sunt programate 10 teste, este foarte posibil ca ultimele lansări planificate să nu mai fie efectuate.

Astfel, în scurt timp, pe navele de suprafață ale Rusiei vor apărea primele rachete hipersonice Zircon, toate condițiile pentru aceasta fiind deja îndeplinite. Adică, testele au confirmat parametrii tehnici ai rachetelor, producerea în serie a acestora a început, iar Forțele Navale au pregătit primele baze pentru depozitarea și exploatarea rachetelor.

Primele rachete vor fi livrate Flotei de Nord, care are deja o anumită experiență în utilizarea acestora, asigurând testarea atât de pe o platformă de suprafață, cât și de pe o platformă submarină (submarinul Severodvinsk).

Noile rachete vor fi introduse, în primul rând, în dotarea fregatelor Proiect 22350, Flota de Nord dispunând de primele două nave de acest tip, Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov. La sfârșitul acestui an, Flota de Nord va primi a treia navă de acest tip, Amiral Golovko, iar în 2023 a patra navă, Amiral Isakov.

Primele patru nave din cadrul Proiectului 22350 vor avea în dotare două instalații de lansare, fiecare cu opt celule. Astfel, acestea vor putea să poarte 16 rachete de croazieră Kalibr, Oniks sau Zircon. Începând cu a cincea fregată, numărul instalațiilor de lansare va crește la patru, iar navele vor avea la bord 32 de rachete.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel