În plină ofensivă, Bashar al-Assad organizează alegeri legislative în Siria

Tudor Curtifan / 03 Martie 2020 / 22:39
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a anunţat marţi organizarea de alegeri legislative la 13 aprilie, într-o ţară aflată în război de nouă ani.

La alegerile legislative din 2016, partidul prezidenţial Baas şi aliaţii săi au câştigat majoritatea celor 250 de locuri din Adunarea Naţională.

Opoziţia a calificat drept "farsă" respectivul scrutin, al doilea organizat de la izbucnirea războiului, informează Agerpres care citează AFP.

ONU a refuzat să recunoască alegerile, care au fost considerate "ilegitime" de către ţările occidentale.

Conform Constituţiei siriene, alegerile legislative trebuie organizate la fiecare patru ani.

La putere din 1963, partidul Baas a guvernat mult timp Siria cu o mână de fier. Pentru prima dată în 2012, Damascul a acceptat participarea la alegerile legislative a unor candidaţi care nu erau membri ai partidului Baas.

La aproape nouă ani de la izbucnirea conflictului sirian, puterea de la Damasc, susţinută de Rusia, şi-a extins controlul asupra a peste 70% din teritoriu după numeroase victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Mai sunt însă zone care nu se află sub controlul Damascului, printre care şi regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, care este din decembrie scena unei ofensive sângeroase a regimului şi a aliatului său rus împotriva jihadiştilor şi a rebelilor susţinuţi de Turcia.

Ankara controlează de asemenea o largă bandă frontalieră în nord-estul Siriei, în timp ce miliţiile kurde, mult timp susţinut de către SUA, controlează în continuare estul ţării, bogat în petrol.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy