În plină invazie în Ucraina, Putin a promulgat mărirea pensiilor militare ruse cu 10%

Ionel Copcea |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului din Piața Roșie din Moscova cu ocazia Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discursului din Piața Roșie din Moscova cu ocazia Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin

Pe 14.07.2022, președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea privind indexarea pensiilor militare cu 10%, începând cu data de 01 iunie. Documentul a fost publicat joi pe portalul oficial de informații juridice.

În același timp, legea promulgată de șeful statului rus stabilește particularitățile serviciului militarilor recunoscuți drept inapți sau apți limitat din motive de sănătate și care au fost decorați cu distincții de stat pentru participarea lor la ostilități, fiind veterani ai acțiunilor de luptă.

Potrivit legii, acest personal militar poate continua să îndeplinească diverse funcții în armată. După cum a explicat Andrei Kartapolov, șeful Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat, aceștia au dreptul să se retragă din serviciul militar în orice moment, din motive medicale. De asemenea, acestor militari li se va plăti o indemnizație unică prevăzută la concediere pentru cei declarați inapți pentru serviciul militar din cauza unei accidentări militare, dacă își exprimă dorința de a continua serviciul. Această plată poate fi primită o singură dată. 

Kartapolov a menționat că plățile primite de personalul militar pentru îndeplinirea misiunilor de luptă, inclusiv în timpul participării la operația militară specială, puteau fi anulate anterior de creditori. Acum, băncile nu vor mai putea să anuleze plăți semnificative din punct de vedere social și alte plăți conform documentelor executive.

Legea aprobată completează și lista beneficiarilor care au dreptul să primească sume de asigurare în cazul decesului unui militar, cu acele persoane cărora, într-o procedură juridică, li s-a recunoscut participarea la creșterea și întreținerea efectivă a asiguratului cel puțin cinci ani, înainte de împlinirea majoratului.

Comentariul autorului: Legea privind indexarea pensiilor militare cu 10% a fost adoptată de Duma de Stat, în unanimitate, la a doua și a treia lectură, la sfârșitul lunii iunie. După cum rezultă din textele prezentate mai sus, aceasta reglementează și anumite situații punctuale în ceea ce privește participarea la conflictul de pe teritoriul Ucrainei.

Trebuie menționat faptul că, este pentru a doua oară de la începutul acestui an când pensiile militare sunt majorate în Rusia. Astfel, acestea au mai fost indexate cu 8,6% începând cu data de 01 ianuarie. De această măsură au beneficiat aproape 2,6 milioane de pensionari militari din cadrul Ministerului Apărării, Gărzii Naționale, Ministerului pentru Situații de Urgență, Ministerului de Interne, Parchetului General, Comisiei de Investigații și altor structuri similare.

Anterior, indexarea pensiilor militare era planificată pentru data de 01 octombrie, cu un procent de numai 4%.

Potrivit legislației în vigoare, în Federația Rusă, creșterea pensiilor este legată în continuare de creșterea salariilor militarilor activi. Astfel, la fiecare indexare a salariilor, are loc și o indexare a pensiilor, cu același procent. În ultimii ani, salariile și pensiile militarilor au fost indexate, anual, cu un procent de aproximativ 4%. Astfel, de la 01 ianuarie 2018 a fost efectuată o indexare a acestora cu 4%, la 01 octombrie 2019 cu 4,3% și de la 01 octombrie 2020 cu 3,8%.

Probabil, prin acordarea unor mijloace financiare suplimentare pentru pensionarii militari, conducerea politico-militară a statului rus are în vedere menținerea în rândul acestora a unor poziții aprobatoare în ceea ce privește intervenția militară în Ucraina. Nu trebuie neglijat nici faptul că pensionarii militari reprezintă rezerva armatei, cu care se pot completa efectivele participante la ostilități, prin valuri de mobilizare.

Deși în mod oficial în Rusia nu a fost decretată mobilizarea rezerviștilor, există indicii potrivit cărora au fost efectuate mobilizări punctuale pentru anumite nevoi ale trupelor participante la operația militară specială de pe teritoriul Ucrainei. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel