În Donbas a avut loc prima „luptă aeriană” din istorie între două drone de cercetare din Rusia și Ucraina (Video)

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă de cercetare Mavic 3, filmată de o dronă „inamică” Foto: Captură video
Dronă de cercetare Mavic 3, filmată de o dronă „inamică” Foto: Captură video

În cadrul „operației militare speciale” desfășurate de Rusia pe teritoriul Ucrainei, a avut loc o luptă aeriană între două drone de cercetare. Deși este greu de identificat zona în care s-a produs atacul, cel mai probabil, aceasta s-a desfășurat pe cerul de deasupra Donbasului. Un videoclip în acest sens a început să circule pe Internet și a devenit rapid viral. 

“Bătălia” a fost filmată de una dintre drone, care îndeplinea probabil misiuni de cercetare. Imaginile arată cum o altă dronă de cercetare de tip quadrocopter Mavic 3, aflată la mică distanță, detectează inamicul și apoi îl atacă, încercând să lovească precum un berbece.

 

 

Câteva secunde mai târziu, drona atacatoare reapare în cadru și se lovește de drona care filmează. În urma impactului, se observă cum sar fragmente ale elicelor acesteia. Judecând după faptul că drona atacată continuă să monitorizeze situația, filmând în continuare, se poate aprecia că lovitura a eșuat, iar atacatorul s-a prăbușit.

 

Ucraina a revendicat victoria istorică în prima bătălie aeriană între două drone de cercetare

 

Având în vedere faptul că videoclipul este distribuit atât de surse rusești, cât și ucrainene, iar pe drona atacatoare nu există niciun fel de inscripții, este greu de stabilit cui aparține aceasta. Mai ales că ambele părți implicate în conflict folosesc quadrocoptere Mavic 3 pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare. 

Ulterior, o serie de canale rusești de pe Telegram au difuzat informații potrivit cărora videoclipul a fost filmat de o dronă rusească pe teritoriul Republicii Populare Donețk. Aceasta ar fi monitorizat mișcarea unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, îndeplinind misiuni de corectare a focului artileriei.

Cu toate acestea, partea ucraineană susține că drona care a filmat a aparținut Ucrainei, fiind atacată de un quadrocopter rusesc.

Astfel, niciuna dintre părți nu vrea să recunoască faptul că drona sa a pierdut prima “bătălie istorică” dintre două mijloace aeriene care nu dețin armamente.

Acest videoclip a fost lansat de armata ucraineană și demonstrează modul în care aceste drone sunt folosite pentru a ajuta la stabilirea coordonatelor obiectivelor ce vor fi distruse de loviturile de artilerie.

Videoclipul a fost filmat în Marinko, în regiunea Donețk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel