În doar o săptămână, trei distrugătoare americane au intrat în Marea Mediterană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

SUA au trimis, recent, în teatrul european de acțiuni militare, o nouă forță impresionantă de apărare antiaeriană, dar și de lovire dacă este nevoie. Trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke au intrat, săptămâna trecută, în Marea Mediterană, potrivit Flotei a șasea americane, responsabilă pentru Europa și Africa.

Primul dintre ale, USS Laboon (DDG 58), a tranzitat Strâmtoarea Gibraltar, luni - 11 decembrie, ”pentru a efectua operații în zona de operații a Flotei a șasea a SUA”, potrivit unui comunicat de presă al Flotei.

Ulterior, pe 14 și 17 decembrie, distrugătoarele USS Delbert D. Black (DDG 119) și USS The Sullivans (DDG 68) au intrat și ele în Marea Mediterană, cu aceeași misiune: desfășurarea de operații în zona de responsabilitate a Flotei a șasea a SUA.

Nu au fost observate, până în prezent, atât de multe distrugătoare din clasa Arleigh Burke operând simultan în Marea Mediterană, cu excepția grupurilor de escortă ale portavioanelor americane.

De la intrarea celor trei distrugătoare în Mediterana și până în prezent, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat o nouă operație condusă de SUA, care se concentrează pe „provocările de securitate din sudul Mării Roșii și Golful Aden” în urma atacurilor recente ale forțelor Houthi asupra traficului maritim comercial din regiune.

„Anunț înființarea Operației Prosperity Guardian, o nouă inițiativă de securitate multinațională importantă, sub umbrela Forțelor Maritime Combinate și a conducerii Task Force 153, care se concentrează pe securitatea în Marea Roșie”, a spus Austin, luni, într-un comunicat de presă.

Încă nu se știe dacă cele trei distrugătoare, recent intrate în Marea Mediterană, vor fi incluse în Operația Prosperity Guardian dar, cu siguranță cresc postura de descurajare a extinderii conflictului din Israel. În plus, rebelii Houthi, care până acum nu s-au confruntat cu contramăsuri, se vor gândi de două ori înainte de a ataca navele civile, pentru că acum prin venirea celor trei distrugătoare în regiune a crescut numărul de rachete de precizie cu care pot fi loviți. Mai mulți analiști militari, dar și politicieni americani, au apreciat că Houthii vor opri atacurile doar dacă vor fi atacați.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel