În ciuda eforturilor opoziției Bundestag-ul a respins din nou „Taurus pentru Ucraina”. Scholz spune că rachetele nu pot opera fără prezența militarilor nemți în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Taurus, integrată pe Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems
Racheta Taurus, integrată pe Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems

Bundestagul german a respins din nou furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina. Prlamentul a votat în majoritate împotriva rezoluției corespunzătoare propuse de partidele de opoziție, relatează Spiegel.

Într-un vot prin apel nominal pentru transferul de rachete, 190 de deputați germani au luat cuvântul, 495 au votat împotrivă și 5 s-au abținut. 

Printre deputații coaliției de guvernământ se numără și susținători ai transferului de rachete în Ucraina, dar în general coaliția are aceeași pozite cu cancelarul Olaf Scholz.

O dezbatere parlamentară privind transferul rachetelor Taurus în Ucraina a avut loc cu o zi înainte în Bundestag. Vorbind de pe podium, cancelarul Olaf Scholz și-a confirmat hotărârea de a nu da aceste arme Ucrainei.

 

De ce refuză Germania să transfere Taurus Ucrainei? Scholz invocă prezența necesară a soldaților germani în Ucraina într-un asemenea scenariu

 

Potrivit acestuia, utilizarea rachetelor de către ucraineni va necesita prezența soldaților germani în Ucraina, ceea ce este inacceptabil.

„Aceasta este o linie roșie pe care nu vreau să o trec în calitate de cancelar”, a spus el, adăugând că „prudența sa nu trebuie calificată drept slăbiciune”.

Scholz are anumite motive obiective să creadă că fără germani, ucrainenii nu vor putea folosi rachete germane, spun experții.

Alexander Mueller, un membru important al comisiei de apărare a Bundestag-ului german, a declarat reporterilor nemți că structura pe care o reprezintă a fost informată cu privire la motivele din spatele poziției lui Scholz. 

„Există unul sau două lucruri care nu pot fi discutate public și care îl fac (pe Cancelar) pe bună dreptate să ezite”, a spus Mueller.

La audierile de astăzi în parlament, Scholz însuși a acuzat opoziția că folosește problema rachetelor ca instrument în lupta politică internă. Potrivit acestuia, oponenții politici ai actualului guvern par să cunoască bine aceste motive, dar profită de faptul că sunt necunoscute publicului.

Recent, guvernul britanic a propus un schimb circular cu Germania: Berlinul își va transfera rachetele la Londra și acestea vor rămâne în Marea Britanie, în timp ce britanicii ar putea da mai multe rachete proprii Ucrainei.

Șefa Ministerului german de Externe, Annalena Berbock, a susținut inițiativa britanicilor, amintind că scheme similare de schimb circulare au fost deja folosite înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel