În cele din urmă, China și-a echipat J-20, cele mai performate avioane de luptă, cu motoare de producție proprie

Cătălin Costea / 30 sep 2021 / 17:46

China și-a prezentat recent cele mai avansate avioane de luptă Chengdu J-20 echipate cu motoare de fabricație internă, aparate care reprezintă încercarea supremă a Beijingului de a rivaliza cu renumitul F-22 Raptor american.

Perechea de avioane J-20 care au zburat marți, 28 septembrie, la  spectacole la Air Show China din orașul Zhuhai a fost echipată cu motoarele WS-10 dezvoltate de Forțele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului pentru a înlocui motoarele rusești folosite în versiunile anterioare.

În iunie, tabloidul chinez de stat Global Times a informat că o unitate de J-20 echipate cu motoare dezvoltate pe plan intern a fost activată în regiunea de nord-est a țării, televiziunea centrală a Chinei difuzând imagini ale avioanelor care zburau la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist din China.

Însă evenimentul de marți a marcat prima dată când avioanele integral indigene au fost prezentate publicului chinez și comunității internaționale.

Primul prototip al avionului stealth bimotor de generația a cincea J-20 a zburat în anul 2011, iar prezentarea oficială a avut loc cinci ani mai târziu, tot în cadrul Air Show China din Zhuhai. Avionul a intrat în serviciul de luptă în 2018 și este considerat multirol, asigurând două misiuni esențiale, cea de luptă aeriană și de atac la sol.

 

Americanii spun că J-20 nu se poate ridica la nivelul F-35 sau F-22

 

Într-o analiză din 2017 a Centrul pentru studii strategice și internaționale din China se estimează că motoarele WS-10 vor oferi aeronavei J-20 capacitatea de a zbura la viteze supersonice pentru perioade prelungite.

De asemenea, în iunie, specialiștii de la Global Times observau că introducerea motoarelor indigene demonstrează că „J-20 devine din ce în ce mai matur din punct de vedere tehnic”.

Cu toate acestea, oficialii americani au afirmat la scurt timp după apariția J-20 că aeronava nu se poate ridica la nivelul avioanelor stealth americane, cu referire la F-22 Raptor și F-35 Lightning II.

Încă din 2016, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din SUA, generalul David Goldfein, aprecia că că tehnologia J-20 este mai asemănătoare cu cea a F-117A, avioane stealth introduse de SUA în serviciul de luptă  în 1983 și retrase până în 2008.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy