În acest an, Rusia a crescut cu 21% numărul de ieșiri la interceptare ale avioanelor de vânătoare deasupra Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

În timpul unui briefing susținut la Moscova, șeful Direcției Principale Operații din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Rudskoy, a declarat, pe 18.09.2020, că numărul ieșirilor avioanelor de vânătoare rusești pentru interceptarea aeronavelor străine deasupra Mării Negre a crescut cu 21%.

“Avioanele din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană au fost ridicate în aer cu o frecvență mai mare cu 21% în comparație cu anul trecut”, a precizat Rudskoy.

“În această lună, pentru acoperirea frontierei aeriene a Federației Ruse, în zona de serviciu situată deasupra acvatoriilor Mării Negre și Mării Azov au fost ridicate în aer 27 de avioane rusești”, a menționat șeful Direcției Principale Operații.

Potrivit declarațiile acestuia, sistemele de rachete antiaeriene au fost pregătite, de fiecare dată, pentru o întrebuințare imediată.

Comentariul autorului: Creșterea numărului de zboruri ale avioanelor de vânătoare rusești deasupra acvatoriului Mării Negre se datorează intensificării misiunilor desfășurate în regiune de bombardiere strategice și avioane de cercetare ale SUA și altor state membre NATO (îndeosebi ale Marii Britanii).

Începând de la jumătatea lunii iulie, pe parcursul lunii august și, mai ales în luna septembrie, avioane de cercetare americane și britanice, de tip RC-135V/W Rivet Joint și  P-8A Poseidon, au îndeplinit misiuni aproape zilnice în Marea Neagră. Acestea au decolat de la Baze Aeriene din Italia, din Cipru și din Marea Britanie. De asemenea, bombardiere strategice americane de tip B-52H aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au fost aduse de mai multe ori în Regiunea Mării Negre (28 august, 04 și 14 septembrie), decolând de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie.

Pentru interceptarea aeronavelor militare străine din Marea Neagră, Federația Rusă întrebuințează avioane de vânătoare de tip Su-27 și Su-30, în diverse versiuni, aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană a Regiunii Militare Sud. Acestea decolează de pe aerodromurile Krymsk, Belbek și Saki din proximitatea litoralului Mării Negre. Două dintre acestea (Krymsk și Belbek) aparțin Aviației Operativ-Tactice a Regiunii Militare Sud, fiind întrebuințate de regimente de aviație din compunerea diviziilor de aviație mixtă ale Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană - Rostov pe Don. Cel de-al treilea (Saki) aparține Regimentului 43 Aviație de Asalt din cadrul Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră.

În altă ordine de idei, trebuie precizat faptul că, în Regiunea Mării Negre, în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud, Federația Rusă dispune de șapte divizioane de rachete antiaeriene S-400 Triumf, din care cinci sunt dislocate în Crimeea. Împreună cu complexele operativ-tactice Iskander-M și cu complexele de rachete de coastă Bastion, acestea asigură așa-numita zonă A2/AD, pentru interzicerea accesului aeronavelor militare străine.  

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel