În 2023, Statele Unite au renunțat deja la 21 de avioane A-10, iar în 2024 vor renunța la alte 42 de aeronave

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de atac A-10. Sursa Foto: U.S. Air National Guard.
Avioane de atac A-10. Sursa Foto: U.S. Air National Guard.

Armata SUA scoate treptat din uz mai multe aeronave. În anul fiscal 2023, Forțele Aeriene ale SUA vor retrage 21 de avioane de atac A-10 din cadrul Escadrilei 122, staţionate la Baza Fort Wayne Air National Guard, Indiana, reducând numărul de aeronave aflate în serviciu de la 281 la 260.

Analiştii publicației Military Times precizează, în special, că săptămâna trecută au fost retrase din uz două avioane de atac A-10 din cadrul Escadrilei 354, care sunt staţionate la Baza Aeriană Davis-Monthan. Ambele avioane au fost transferate către 309th Maintenance and Restoration Group, care este responsabil de întreținerea celebrului "cimitir de avioane" situat la aceeași bază aeriană.

Până în toamna anului 2024, Armata SUA intenționează să renunţe la aproape o escadrilă de avioane A-10, după care Davis-Monthan va avea în total 76 de aeronave operaționale de acest tip. Personalul disponibil ca urmare a renunţării treptate la A-10 va fi transferat la unitățile care operează aeronave F-35.

Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA) pentru 2024, publicată la 7 decembrie 2023, frânează puţin planurile Forțelor Aeriene ale SUA de a retrage zeci de avioane de luptă F-15E, F-16 și F-22. Se așteaptă ca măsura să obțină aprobarea ambelor camere ale Congresului și să fie promulgată de președintele Joe Biden în câteva săptămâni. 

Congresul SUA va limita la 68 numărul de F-15E Strike Eagles la care USAF poate renunţa începând de acum și până în anul fiscal 2029 - mult mai puțin decât cele 119 aeronave pe care Forțele Aeriene ale SUA sperau să le trimită la cimitirul de avioane. Limita este un compromis, deoarece Senatul SUA ar fi blocat în totalitate decizie de renunţare la F-15 Strike Eagle până în anul fiscal 2029.

Un draf al NDAA publicat recent ar permite Forțelor Aeriene ale SUA să retragă din serviciu unele avioane de luptă F-15 Eagle, A-10 Warthogs și alte aeronave mai vechi, dar blochează din nou încercarea de renunţare la 32 de avioane F-22 A Raptor mai vechi.

U.S. Air Force urmează să retragă din activitate vechile avioane de luptă F-15 Eagle și avioanele de atac A-10 Warthog, ca parte a unui proiect de lege privind politica de apărare. Anterior a fost aprobat planul U.S. Air Force de a renunţa la 42 de avioane A-10 și 57 de avioane F-15C/D în anul fiscal 2024, iar pentru anii viitori urmând să fie purtate alte negocieri.

Anterior, DefenseRomania a relatat că Statele Unite au renunțat la elicopterele FARA, cheltuind cel puțin 2 miliarde de dolari pentru acestea. 

În același timp, renunțarea la elicopterele FARA este doar unul dintre punctele planului de transformare, care mai include oprirea producției de elicoptere UH-60V Black Hawk din cauza "creșterii semnificative a costurilor", scoaterea din uz, pe etape, a sistemelor aeriene fără pilot învechite, precum Shadow și Raven, precum și dorința de a amâna începerea producției motorului GE T901 în cadrul programului ITEP (Improved Turbine Engine Programme) pentru "a oferi suficient timp pentru integrarea acestuia pe platformele AH-64 și UH-60".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel