Imran Khan: ”Între Pakistan și India, risc de conflict militar”. Cele două puteri nucleare, ”față în față”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane de luptă Mirage ale Pakistanului, sursă foto: Pakistan Air Force
Avioane de luptă Mirage ale Pakistanului, sursă foto: Pakistan Air Force

Prim-ministrul Pakistanului, Imran Khan, a încercat, în cadrul reuniunii Adunării Generale ONU, să tragă un semnal de alarmă asupra potenţialului de escaladare nucleară a tensiunilor existente în regiunea Kashmir care ar putea duce la un conflict între două puteri nucleare.

Disputele dintre India şi Pakistan asupra regiunii Kashmir au cunoscut cote alarmante în luna februarie, când cele două state au fost aproape de un conflict, India bombardând teritoriul pakistanez şi ambele lansând avioane de război.

Tensiunile au fost aplanate temporar prin decizia Pakistanului de a elibera un pilot de origine indiană prăbuşit pe teritoriul pakistanez.

Hotărârea Indiei de a elimina un articol constitutional care prevedea statutul semiautonom al teritoriului din Kashmir aflat sub controlul său a reinstalat starea tensionată dintre cele două state.

Imran Khan susţine faptul că demersul Indiei a fost determinat de ideologia naţionalistă hindusă a premierului indian, Narendra Modi, pe care l-a catalogat ca fiind „fascist", informează Mediafax.

 

Prima oară de la criza rachetelor cubaneze când două puteri nucleare sunt aproape de război

 

Prim-ministrul pakistanez avertizează comunitatea internaţională asupra posibilităţii apariţiei de proteste în rândul populaţiei musulmane din regiune, atunci când măsurile de securitate vor fi ridicate. „Mă tem că va fi un masacru şi că lucrurile vor scăpa de sub control", avertizează liderul de la Islamabad.

„Principalul motiv pentru care am venit aici este să-i întâlnesc pe liderii lumii, în cadrul ONU, şi să vorbesc despre această [n.r. - situaţie]"; „Este pentru prima dată de la criza rachetelor cubaneze când două puteri nucleare stau faţă în faţă. Noi am ajuns faţă în faţă în februarie", a declarat premierul pakistanez, Imran Khan.

Prim-ministrul Pakistanului a cerut ajutor, în rezolvarea crizei regiunii Kashmir, din partea liderilor Statelor Unite, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii. Preşedintele american, Donald Trump, şi-a oferit sprijinul în medierea rezolvării problemei, doar dacă cele două state, India şi Pakistan, vor ajunge la un acord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel