Importanţa securităţii cibernetice, discutată la „Moldova CyberWeek 2018” 

S.I. Catalin |
Data publicării:
moldova cyber week 2018 / sursa foto: publika.md
moldova cyber week 2018 / sursa foto: publika.md

Evenimentul intenționează să pună accent pe dezvoltarea ecosistemului virtual și inovațiile din domeniu și va permite stabilirea parteneriatelor în spațiul online, la nivel regional și internațional.

Securitatea cibernetică s-a transformat în ultimul an dintr-un domeniu pur-tehnic, în unul comprehensiv. Însă, evoluția digitală prin care trecem, pe lângă beneficiile pe care le-a adus, comportă și un șir de provocări, nu doar pentru persoanele fizice sau companii, dar chiar și pentru state, a menționat rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, potrivit radio chişinău.

Informația va deveni cel mai valoros produs în economia viitorului. De aceea este foarte important cine deține această informație și cum fiecare persoană în parte știe să-și protejeze datele personale, a remarcat președinta Asociației companiilor din domeniul IT, Irina Străjescu. Fenomene globale întregi pot apărea de la simple postări pe rețele de socializare, a arătat experta, referindu-se la importanța informației în zilele noastre.

Securitatea cibernetică, nu mai este o opțiune, dar o necesitate, a accentuat și premierul Pavel Filip, menționând atenția pe care o acordă autoritățile acestui domeniu.

Evenimentul „Moldova CyberWeek 2018” se desfășoară în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie și este organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Participanții la eveniment au ocazia să discute despre tendințele în domeniu, soluțiile, normele și regulile de comportament recomandate spre aplicare în mediul virtual și consolidarea capacităților instituționale.

Tehnologiile informaţionale au devenit o parte indinspensabilă a activităţii noastre cotidiene şi în aceste circumstanţe securitatea şi cultura cibernetică trebuie să fie pentru Guvern, dar şi pentru noi toţi o preocupare permanentă. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, care a participat astăzi la deschiderea evenimentului "Moldova Cyber Week 2018", potrivit publika.md.

"Moldova Cyber Week 2018 este un eveniment de maximă importanţă pentru sectorul TIC, dar şi pentru întreaga societate modernă. Ţin foarte mult la acest domeniu. În calitate de premier cred că acesta este un sector în care Moldova trebuie să investească dacă îşi doreşte dezvoltare economică", a menţionat prim-ministrul.

Totodată, premierul Pavel Filip a declarat că sectorul TIC menţine o dinamică de dezvoltare stabilă.

"În Moldova sectorul TIC este unul din principalii promotori şi a schimbărilor din întreaga societate, menţinând o dinamică de dezvoltare stabilă. Pe parcursul ultimilor trei ani a atins rate de creştere de până la 50% anual. Îmi place să cred că acesta este şi efectul politicii dedicate de către Guvern, dar şi buna colaborare a Guvernului cu actorii din acest domeniu", a precizat Pavel Filip.

Potrivit şefului Cabinetului de miniştri, guvernarea electronică este o necesitate: "Pentru că lucrurile se mişcă mult mai repede şi guvernarea electronică nu ar însemna altceva decât o schimbare de abordare, a sistemului de luare a deciziilor în Guvern. Centrul de guvernare electronică asigură deja luarea deciziilor în Guvern pe orizontală". 

De asemenea, Pavel Filip a subliniat că noile tehnologii duc serviciile publice la alt nivel, o altă calitate şi altă viteză.

"Noi ca şi multe alte guverne din ţările civilizate am făcut şi vom face eforturi să fim într-un pas cu inovaţiile, să utilizăm tot mai mult tehnologiile informaţionale. Noile tehnologii duc serviciile publice la alt nivel, calitate şi altă viteză. Toate aceste lucruri nu pot asigura un confort tutoror celor care le utilizează dacă nu ar fi să vorbim despre securitate cibernetică. Aceste lucruri trebuie să-şi aibă locul într-un spaţiu comun, care se numeşte securitate cibernetică. Securitatea cibernetică nu mai este o opțiune, ci o necesitatea absolută. Acest lucru a devenit o abilitate pe care oricine trebuie să o învețe. Parola e ca periuța de dinți: nu trebuie să o dai la nimeni și trebuie schimbată periodic", a conchis premierul.

În context, premierul s-a referit la acțiunile întreprinse de Executiv pentru dezvoltarea societății informaționale: implementarea Strategiei Moldova Digitală 2020, reformarea Centrului E - Guvernare, sporirea competitivității industriei IT și crearea parcurilor IT virtuale. De asemenea, a fost deschis un Centru de Excelență, iar autoritățile au intervenit în curicula școlară și cea universitară. În acest an școlar, copiii din clasa întâi deja studiază educația digitală.

Totodată, în suportul autorităților au fost create platformele Mconect și raportare.gov.md.

"Moldova Cyber Week 2018", cel mai important eveniment dedicat securității cibernetice, se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, sub patronajul Guvernului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel