Igor Dodon i-a dat în judecată pe Iohannis și Orban, acuzând România că s-a implicat în campania electorală din R. Moldova

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Sursă foto: Igor Dodon Facebook

Președintele României, Klaus Iohannis și premierul țării noastre Ludovic Orban au fost dați în judecată de președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon. Pe lângă cei doi lideri români, Dodon a deschis o acțiune în instanță și pe numele Annegretei Kramp-Karrenbauer, președinta formațiunii CDU din Germania și totodată ministrul Apărării de la Berlin.

Dodon îi acuză pe cei trei că s-au implicat în campania electorală care a avut loc în Republica Moldova și în urma căreia acesta a pierdut alegerile prezidențiale în fața Maiei Sandu.

Plângerea președintelui în exercițiu al Republicii Moldova a fost respinsă.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) din Republica Moldova au emis spre examinare la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, cererea depusă de avocatul lui Igor Dodon cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și 15 noiembrie 2020 a persoanelor străine – Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul României, Ludovic Orban, și Președinta formațiunii ,,Uniunea Creștin Democrată din Germania”, Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit unor documente publicate de portalul de peste Prut, Ziarul de Gardă.

 

Acțiunea lui Dodon a fost declarată inadmisibilă de judecători

 

După depunerea plângerii, judecătorul a decis declinarea competenței de examinare a cererii și a dispus transmiterea acesteia către Curtea de Apel Chișinău, pentru examinare, conform competenței jurisdicționale materiale, pe data de 17 noiembrie.

Ajunsă la Curtea de Apel Chișinău, vineri, 20 noiembrie, pretinsa acțiune înaintată de către Igor Dodon a fost declarată inadmisibilă, pe motiv că aceasta nu corespunde exigențelor legale, iar reclamantul nu a înlăturat neajunsurile invocate de către instanță, deși, la data de 19 noiembrie 2020, a expediat în adresa instanței răspuns la notificarea instanței de apel, expimându-și în acel răspuns doar dezacordul cu soluția Judecătoriei Chișinău, mai precizează sursa citată.

Amintim că după afișarea rezultatelor, Dodon s-a declarat convins că România este fericită că un cetăţean al său a devenit preşedinte al Republicii Moldova, făcând aluzie la cetăţenia română a contracandidatei sale Maia Sandu, care a câştigat categoric al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a câştigat categoric duminică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, obţinând 57,7% din voturi, comparativ cu 42,25% din voturi primite de preşedintele în exerciţiu Igor Dodon, candidat independent, dar susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel