IDF susține că a lansat o operațiune de distrugere a tunelurilor Hamas din Gaza (Video): Sunt utilizate vehicule blindate Puma echipate cu sisteme de deminare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ. Armata israeliană, la granița cu Gaza
Foto ilustrativ. Armata israeliană, la granița cu Gaza

Trupele de geniu ale Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI) au lansat o operațiune pe scară largă pentru a distruge tunelurile Hamas din Fâșia Gaza. The Times of Israel scrie că deja mai mulţi militari israelieni au intrat în tunelurile Hamas. De asemenea, peste 100 de tuneluri au fost distruse.

IDF afirmă că distruge tunelurile folosind diferite tipuri de roboți și dispozitive explozive pentru a detona capcanele amplasate de Hamas și pentru a ucide teroriștii.

,,Poate că la început au reușit să ne hărțuiască, să ne lovească trăgând de la ieșirile din tuneluri, dar după ce am stabilit controlul asupra zonelor, a început operațiunea de geniu. Vom distruge intrările în tuneluri. Va deveni o zonă a morții. Au făcut o greșeală, au ales să se afle într-un loc din care nu pot scăpa. Vor muri în tuneluri", spune IDF, potrivit The Times of Israel.

Se pare că trupele israeliene au distrus deja aproximativ 100 de tuneluri, fără a le mai pune la socoteală pe cele care au fost distruse în urma bombardamentelor din ultimele trei săptămâni.

 

Militarii israelieni nu ar trebui să intre în tunelurile teroriștilor Hamas

 

Yair Golan, un fost adjunct al șefului de stat major al IDF, care a răspuns apelului de mobilizare din 7 octombrie și care participă la ostilitățile din Gaza, a declarat într-un interviu pentru Army Radio că soldații IDF "în niciun caz" nu ar trebui să intre și nu vor intra în tunelurile teroriștilor Hamas.

După cum se poate observa intr-un material video difuzat de IDF (Forțele de Apărare Israeliene) la 1 noiembrie 2023, armata israeliană folosește vehiculul blindat de geniu cu șenile Puma, echipat cu sistemul de deminare Carpet, pentru a distruge tunelurile și pozițiile HAMAS din Fâșia Gaza. O tactică similară a fost folosită de trupele rusești în Ucraina, cu ajutorul sistemului de deminare UR-77 Meteorit, care se bazează pe șasiul obuzierului pe șenile 2S1, precizează publicaţia Army Recognition.

Sistemul de deminat "Carpet", montat pe vehiculele blindate israeliene Puma, reprezintă o abordare sofisticată pentru a face fata câmpurilor minate. Acest sistem inovator este conceput pentru a oferi un mijloc rapid de deminare, oferind un avantaj tactic semnificativ în pregătirea câmpului de luptă și pentru viitoare operațiuni militare la sol.

,,Nu trebuie să intrați în tuneluri... Ar fi o mare greșeală să intrați în tuneluri [unde Hamas se ascunde și așteaptă - n.r.] Trebuie să găsiți intrările și să le sigilați, sau să pompaţi fum care va determina inamicul să iasă la suprafaţă sau îi va face rău. În niciun caz nu trebuie să lupți în tuneluri... unde nu există nicio șansă să nu fii rănit. Nu lupți în interiorul tunelurilor, ci contracarezi amenințarea din tuneluri", a precizat Yair Golan.

Răspunzând la remarcile conform cărora Hamas ar putea rămâne în vasta sa rețea de tuneluri subterane "pentru totdeauna", Golan a spus: "Credeți-mă pe cuvânt. IDF are astăzi capacitățile necesare pentru a face față în mod eficient tunelurilor. Are toate cunoștințele și mijloacele necesare".

 

Lupta împotriva Hamas și eliberarea ostaticilor sunt două sarcini importante pentru IDF

 

El a adăugat că, din momentul în care trupele israeliene găsesc intrările în tuneluri, "acestea devin o capcană mortală pentru inamic", deoarece "avantajul total este de partea forțelor atacatoare".

Întrebat dacă IDF va trebui să intre în spitalul Shifa pentru a localiza intrările în tuneluri și pentru a-i ucide pe teroriștii Hamas, Golan a spus că nu știe cum se vor desfășura luptele. El a subliniat că lupta împotriva Hamas și eliberarea ostaticilor sunt două sarcini importante ale armatei.

Întrebat dacă ar susține un acord prin care ostaticii ar fi eliberați în schimbul trecerii în siguranță a liderilor Hamas în Iran, Siria sau în altă parte, Golan a spus: "Dacă putem ajunge la o situație în care liderii Hamas să plece și ostaticii noștri să fie eliberați, ar fi aproape prea frumos pentru a fi adevărat".

El a subliniat că "nimeni nu știe ce este realist" în ceea ce privește un astfel de acord. "Suntem pregătiți să plătim un preț mare pentru eliberarea ostaticilor? Răspunsul este da", a declarat Golan.

La 31 octombrie, IDF a anunțat că a început lupta împotriva Hamas în tunelurile subterane din Fâșia Gaza. La 2 noiembrie,  a IDF anunțat că trupele terestre și tancurile s-au confruntat cu teroriștii Hamas în nordul Fâșiei Gaza în cursul nopții, ucigând zeci de militanți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel