Houthi avertizează că SUA și Marea Britanie vor „plăti un preț mare”. Peste 60 de ținte din Yemen, lovite cu rachete Tomahawk și avioane de luptă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Decolarea aeronavelor americane / sursa: U.S. Central Command
Decolarea aeronavelor americane / sursa: U.S. Central Command

Vineri , 12 ianuarie, Statele Unite și Marea Britanie au lovit bazele Houthi din Yemen. Operațiunea a fost ca răspuns la zeci de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roșie de către grupul rebel yemenit susținut de Iran.

Forțele aeriene americane au anunțat lovituri asupra „mai mult de 60 de ținte” ale rebelilor Houthi în 16 locații.

Pentru lovituri au fost folosite rachete americane Tomahawk și avioane de luptă de pe navele de război

Aceste ținte au inclus centre de comandă și control, depozite de muniție, sisteme de apărare aeriană, facilități de producție și radare pentru sistemele de apărare aeriană. De asemenea, se raportează că în timpul loviturilor „au fost folosite peste 100 de muniții de precizie de diferite tipuri”.

Lansarea unei rachete, posibil Tomahawk, de pe o navă de război americană / sursa: U.S. Central Command

Patru avioane britanice Typhoon au zburat de la baza RAF Akrotiri din Cipru - o misiune dus-întors de câteva mii de kilometri - care a necesitat realimentare.Aeronavele au folosit bombe pentru a lovi 2 ținte – un loc despre care se spune că ar fi folosit pentru lansarea dronelor și un aerodrom de unde houthii au tras rachete.

Lord Dannatt, un fost șef al armatei britanice, citat de BBC, avertizează că o operațiune de succes va depinde de calitatea informațiilor pe care SUA și Marea Britanie au reușit să le obțină, sugerând că alte țări ar fi contribuit la culegerea de informații.

Lordul Dannatt adaugă: „Cred că trebuie să sperăm că acest lucru este calculat, bazat pe informații și va fi suficient de chirurgical și rapid pentru a eradica problema din Marea Roșie și, prin urmare, accentul se poate întoarce pe limitarea conflictului Israel-Gaza”.

Pentagonul a arătat imagini cu lovituri asupra Yemenului în care se pot observa decolarea avioanelor militare americane care efectuează lovituri aeriene împotriva rebelilor houthi yemeniți:

 

 

Houthi avertizează că SUA și Marea Britanie vor „plăti un preț mare”

 

Loviturile au fost efectuate „cu sprijinul Țărilor de Jos, Canadei, Bahrainului și Australiei”. Pe lângă aceste țări, Statele Unite și Marea Britanie, Danemarca, Germania, Noua Zeelandă și Coreea de Sud s-au alăturat declarației comune în sprijinul operațiunii. Declarația stipulează că loviturile sunt executate în „legitima apărare”.

Joe Biden a spus că ar fi gata să autorizeze noi atacuri asupra țintelor Houthi din Yemen, dacă atacurile lor asupra navelor nu se vor opri. „Nu voi ezita să ordon noi măsuri pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă este necesar”, a subliniat președintele SUA.

Viceministrul de externe al lui Houthi avertizează că SUA și Marea Britanie vor „plăti un preț mare” pentru această „agresiune flagrantă”. Houthiții au numit atacurile „ nejustificate” și au spus că vor continua să țintească „nave israeliene care se îndreaptă spre porturile Palestinei ocupate”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel