Hassan Rouhani: Sancţiunile SUA sunt o crimă împotriva umanităţii

S.I. Catalin |
Data publicării:
 Preşedintele Iranului, Hassan Rohani
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a calificat miercuri sancţiunile adoptate de SUA împotriva ţării sale drept ''crimă împotriva umanităţii'' şi consideră că ultimele măsuri decise de Teheran în cazul acordului nuclear sunt ''minimul'' a ceea ce Iranul putea face ca răspuns, transmite agenţia EFE.

,,Nimeni să nu spună că SUA ne-au sancţionat, pentru că aceasta nu este o sancţiune, ci o crimă împotriva umanităţii'', a indicat Rouhani, estimând că ''atunci când sunt puse sub sancţiuni alimentele şi nevoile oamenilor este vorba despre crimă împotriva umanităţii şi terorism economic''.

SUA s-au retras anul trecut din acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015 şi au reintrodus în două etape sancţiunile împotriva Iranului, afectând puternic economia iraniană şi relaţiile comerciale între Teheran şi alte ţări semnatare ale acordului.

În replică, Teheranul a anunţat pe 8 mai că va înceta să-şi limiteze rezervele de apă grea şi de uraniu îmbogăţit faţă de care se angajase în virtutea acordului.

Mai mult, întrucât Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - celelalte semnatare ale acordului - nu au reuşit să-şi respecte promisiunea de a permite Iranului să beneficieze de avantajele economice de pe urma acordului, prin eludarea sancţiunilor americane, Teheranul le-a dat în aceeaşi zi un termen de ''60 de zile'' pentru a-şi pune în aplicare promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor americane.

,,În pofida a ce spun unele ţări, ceea ce noi facem este minimul a ceea ce putem face'', a indicat preşedintele iranian, argumentând că ''spiritul principal al acordului, care este deschiderea relaţiilor economice şi comerciale, a fost prejudiciat de acţiunile celeilalte părţi''. El a susţinut că termenul de 60 de zile nu va fi extins şi nici nu va accepta un dialog cu Washingtonul, întrucât o ''negociere cu cine continuă presiunile asupra naţiunii iraniene nu înseamnă nimic mai mult decât capitulare''.

Vorbind despre acuzaţiile Washingtonului, conform cărora Iranul ar fi autorul recentelor atacuri asupra a două petroliere în Marea Oman, Rouhani le-a calificat drept ''propagandă''. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel