Hassan Rouhani: Războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor

S.I. Catalin |
Data publicării:
Preşedintele iranian Hassan Rouhani
Preşedintele iranian Hassan Rouhani

Pacea cu Iranul este mama păcii şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat, avertizând încă o dată că transportul maritim ar putea să nu fie sigur în Strâmtoarea Ormuz, relatează Reuters.

"Republica Islamică Iran este în favoarea negocierilor şi, dacă Statele Unite doresc într-adevăr să discute, în primul rând trebuie să ridice toate sancţiunile", a menţionat de asemenea Hassan Rouhani, subliniind că ţara sa trebuie să exporte din nou petrol.

În discursul rostit la Ministerul de Externe, preşedintele Rouhani l-a salutat pe ministrul de externe Mohammad Javad Zarif căruia SUA i-au impus sancţiuni la 31 iulie.

Tensiunile au crescut între Iran şi Occident de anul trecut, când Statele Unite s-au retras din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 care prevedea încetarea programului nuclear al Republicii Islamice în schimbul unei reduceri a sancţiunilor economice.

Alimentând temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale, Gardienii Revoluţiei din Iran au sechestrat luna trecută petrolierul britanic Stena Impero în apropierea Strâmtorii Ormuz, pentru o presupusă încălcare a legislaţiei maritime, după ce infanteria marină britanică participase la reţinerea în Gibraltar a unui petrolier iranian suspectat că transporta ţiţei spre Siria.

,,O strâmtoare pentru o strâmtoare. Nu se poate ca Strâmtoarea Ormuz să fie gratuită pentru voi, iar Strâmtoarea Gibraltar să nu fie gratuită pentru noi'', a spus Rouhani.

Aproximativ o cincime din traficul petrolier mondial trece prin strâmtoarea strategică Ormuz.

Corpul Gardienilor Revoluţionari din Iran (IRGC) a reţinut duminică un petrolier străin în Golf care transporta ilegal combustibil pentru unele state arabe şi a reţinut şapte membri ai echipajului, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Regatul Unit a anunţat luni că se va alătura unei misiuni de securitate maritimă în Golful Persic, sub conducerea Statelor Unite, pentru a asigura protecţie navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Ormuz, notează Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel