Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. România, printre cele mai afectate țări de norul radioactiv în caz de catastrofă

Scenariul prezentat de un grup de experți despre un posibil accident nuclear la Zaporojie și statele cele mai afectate. Foto: Defense Express
Scenariul prezentat de un grup de experți despre un posibil accident nuclear la Zaporojie și statele cele mai afectate. Foto: Defense Express

Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Centrala nucleară de la Zaporojie se află în sudul țării în zona ocupată de Federația Rusă și „în prima linie” a bătăliei pe care o dau trupele ruse de ocupație și cele ucrainene de apărare.

Zona în care se află centrala a fost atacată de mai multe ori în aceste zile.

Pe data de 7 august compania ucraineană Energoatom a anunțat că  forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.

Energoatom a precizat că Rusia intenționează să distrugă toate liniile electrice prin care centrala furnizează electricitate către sistemul energetic al Ucrainei, întrerupând astfel alimentarea zonei de sud a țării.

Centrala a fost atacată și ieri, iar secretarul general al ONU a atras atenția că orice atac asupra centralei de la Zaporojie reprezintă un act sinucigaș.

De partea cealaltă Federația Rusă acuză forțele ucrainene că bombardează facilitatea, în timp ce Ucraina precizează că Rusia folosește ca „scut” centrala nucleară pe care amenință că o va arunca în aer.

 

Experți și cercetători ucraineni au simulat un accident nuclear la Zaporojie pe modelul Cernobîl. Cele mai afectate state ar fi: Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria și Turcia

 

1. Scenariul ... (accident-nuclear-scenariu-zaporojie_68500800.jpg)

Hartă prezentată de un grup de experți despre un posibil accident nuclear la Zaporojie și statele cele mai afectate. Foto: Defense Express

Cert e că riscul unui accident e cu atât mai mare cu cât luptele pentru sudul Ucrainei au ajuns la Zaporojie. 

În acest sens un grup de experți a realizat o hartă a unui posibil dezastru nuclear la Zaporojie, fiind luat în calcul modelul Cernobîl.

Ivan Kovalets, expert cercetător în cadru Academiei Naționale de Științe din Ucraina, a publicat o simulare bazată pe calcule matematice despre un posibil accident nuclear la Zaporojie. La proiect au lucrat și specialiști ai Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Siguranță Nucleară. Harta a fost publicată și de cei de la Defense Express.

Cercetarea a plecat de la un accident nuclear pe scara 7 INES.

Scara INES împarte evenimentele nucleare şi radiologice în două grupe: incidente nucleare și accidente nucleare.

Nivelul 7 e reprezentat de un accident nuclear major. Spre exemplu, accidentul din 1986 de la Cernobîl, cu urmări deosebit de grave pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediul înconjurător, este catalogat pe scara 7 și e considerat cel mai grav accident nuclear din toate timpurile.

Presa ucraineană remarcă că în urma acestui scenariu norul radioactiv nu ar afecta doar Ucraina, ci și statele vecine, trei dintre ele membre NATO. E vorba de România, Bulgaria și Turcia, dar afectată ar fi și Republica Moldova. Calculul făcut de specialiști are la bază condițiile meteorologice din 27 iunie 2022. În funcție de condițiile meteo din ziua unui ipotetic accident nuclear, direcția norului radioactiv ar putea fi diferită, inclusiv spre Federația Rusă sau Polonia.

În același timp, scenariul reprezintă un accident în care personalul de la Zaporojie acționează prompt și ia toate măsurile necesare din timpul accidentului pentru a minimiza consecințele devastatoare. Cu alte cuvinte nu e scenariul „apocaliptic” reprezentat de aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporojie care ar avea consecințe devastatoare pentru ani buni de acum încolo pentru întreaga Europă.

Impactul pe care l-ar avea o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl din 1986.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel