Hamas refuză pacea în Gaza. Autoritatea Palestiniană pune „punctul pe I”: Iranul pledează pentru sacrificarea sângelui palestinian

Darius Muresan |
Data publicării:
Intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza pentru distrugerea organizației teroriste Hamas. Foto: IDF
Intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza pentru distrugerea organizației teroriste Hamas. Foto: IDF

Președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, l-a acuzat luni pe ayatollahul Ali Khamenei că pledează pentru "sacrificarea de sânge palestinian", ca reacție la declarațiile liderului suprem al Iranului care respinge pacea în Fâșia Gaza și susține continuarea luptei împotriva Israelului, relatează Agerpres, care citează EFE.

Abbas a subliniat că obiectivul palestinienilor este să pună capăt ocupației și să formeze un stat palestinian independent cu capitala la Ierusalimul de Est. "Nu sprijinim politici care nu servesc obiectivelor noastre naționale", a afirmat Abbas într-un comunicat, referindu-se la prelungirea conflictului.

Comentariile lui Abbas vin după ce Khamenei a declarat că cei peste 36.400 de palestinieni uciși în Fâșia Gaza de atacurile israeliene (conform cifrelor oferite de Hamas) reprezintă "costul pe care poporul palestinian trebuie să-l plătească pentru eliberarea sa și a pământului său". Khamenei a îndemnat să nu se pună speranțe într-un acord de încetare a focului și a susținut că războiul este "necesar" pentru a contracara planurile Israelului de a controla regiunea.

Autoritatea palestiniană a criticat declarațiile lui Khamenei, un susținător al Hamas și Hezbollah, temându-se că acestea ar putea influența grupările islamiste să respingă un armistițiu cu Israelul, propus recent de președintele american Joe Biden.

Abbas a subliniat că poporul palestinian luptă de 100 de ani și nu are nevoie de mai multe războaie, ci de libertate și protecția Ierusalimului și a locurilor sfinte.

Mesajul ayatollahului către Hamas vine în contextul escaladării tensiunilor dintre Israel și Hezbollah, care a anunțat atacuri zilnice asupra teritoriului israelian în semn de solidaritate cu palestinienii. Schimburile de focuri de la granița libaneză au dus la patru morți în Liban în ultimele două zile.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a reacționat pe rețeaua de socializare X, acuzându-l pe Khamenei de "fantezii despre eliminarea Israelului" și amenințând cu utilizarea capacităților militare israeliene, dacă va fi necesar, inclusiv împotriva Iranului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel