Hamas publică imagini cu distrugerea celui mai bun tanc din lume: Merkava a fost atacat cu tactici utilizate în Al Doilea Război Mondial

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În contextul în care tancurile Merkava ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) intră în Gaza, Hamas a publicat pe 2 noiembrie mai multe imagini care arată cum organizeaza ambuscade împotriva acestor tancuri care intră în Fâșia Gaza.

Șeful Statului Major al armatei israeliene a anunțat înaintarea forțelor sale în orașul Gaza la 2 noiembrie, numind-o "o altă etapă semnificativă a războiului", precizând că soldații și coloanele blindate israeliene sunt susținute din aer şi de pe mare.

Cu toate acestea, analiștii militari familiarizați cu geografia regiunii au subliniat de mult timp că, pentru a destructura Hamas, armata israeliană va trebui să lupte într-un labirint urban dens populat și într-o vastă rețea de tuneluri pe care Hamas o folosește pentru a întinde ambuscade trupelor israeliene. Orașul Gaza este cel mai mare din Fâşia Gaza și un bastion al Hamas.

Una dintre principalele preocupări pe care le au, fără îndoială, strategii militari israelieni pentru desfăşurarea operaţiei lor militare în Gaza a fost ilustrată în mod viu într-un material video pe care Hamas l-a postat pe rețelele de socializare.

Materialul video de 84 de secunde prezintă derularea unui atac asupra unui tanc israelian Merkava. La începutul filmării, se vede un luptător Hamas ascuns undeva sub tufișuri, în timp ce așteaptă ca tancul israelian să se apropie. Tancul Merkava se deplasează pe un drum nisipos la est de zona Al-Zaytoun din orașul Gaza.

Pe măsură ce tancul se apropie, luptătorul Hamas intră în acțiune, plantează un explozibil IED adiacent în partea din spate a turelei tancului, după care se îndreaptă înapoi spre intrarea în tunel și trage cu ceea ce Hamas a susținut că este un lansator Al-Yassin-105. Iată cât de nebunește Hamas întinde ambuscade tancurilor israeliene, transformând aceste mașini de război emblematice în carne vie.

IDF a declarat anterior că forțele israeliene au încercuit bastionul Hamas din orașul Gaza și au fost angajate în lupte corp la corp cu luptătorii Hamas care organizează atacuri de tip " hit-and-run" din tuneluri.

Încă de la începutul luptelor, odată cu atacul Hamas din 7 octombrie, IDF a atras în mod repetat atenția asupra sistemului de tuneluri din Gaza, construit de Hamas, care permite luptătorilor acestei grupări să se ascundă şi să desfăşoare atacuri. 

În timp ce ambuscada este finalizată și tancul este aruncat în aer, unul dintre luptătorii Hamas este văzut ridicând un obiect metalic, care este probabil o bucată din tanc. Nu a fost imediat clar dacă tancul a fost distrus sau grav avariat.

La scurt timp după atac, Hamas a postat pe Telegram că tancul a fost distrus. Nivelul de deteriorare al tancului Merkava, dacă a existat, în urma acestei atac a rămas necunoscut, deoarece în mesajul publicat de Hamas nu a apărut şi imagini care să descrie un tanc distrus sau deteriorat.

Acest material video ilustrează cât de vulnerabil este vehiculul blindat atunci când nu lucrează în tandem cu unitățile de infanterie. Luptătorul Hamas a reușit să se apropie de ţânc cu destul de multă uşurinţă, alergând apoi înapoi spre intrarea în tunel pentru a utiliza şi un lansator de grenade.

Pe măsură ce materialul video a devenit viral, acesta a intrigat mulţi analişti militari care nu anticipau ceea ce au numit tactici din "Al Doilea Război Mondial" întreprinse de Hamas pentru a zădărnici o invazie terestră.

Misiunea surprinsă în videoclip părea să fie executată fără probleme, deoarece echipajul tancului a fost prins total nepregătit. Considerat de mulţi cel mai bun tanc din lume, Merkava a fost lovit cu destul de multă uşurinţă în câteva secunde.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel