Hamas folosește ostaticii ca scuturi umane pentru a supraviețui ofensivei IDF. Gruparea teroristă eliberează ostaticii doar cu încheierea războiului

Darius Muresan |
Data publicării:
Forțele de apărare israeliene (IDF), acționând în adâncime în Fâșia Gaza în luptele împotriva Hamas. Foto: IDF
Forțele de apărare israeliene (IDF), acționând în adâncime în Fâșia Gaza în luptele împotriva Hamas. Foto: IDF

Un oficial Hamas a repetat sâmbătă pentru AFP că mişcarea palestiniană, care negociază în prezent un armistiţiu în Fâşia Gaza la Cairo, nu va accepta "sub nicio formă un acord care să nu prevadă în mod explicit încheierea războiului", transmite Agerpres, care citează AFP.

"Informaţiile noastre confirmă că Netanyahu încetineşte personal un acord din calcule personale", a mai afirmat acest oficial terorist, care a solicitat să îşi păstreze anonimatul, în legătură cu premierului israelian, pe care Hamas îl acuzase anterior că şi-a înmulţi declaraţiile menite "în mod clar să ducă la eşuarea unui acord".

Netanyahu îşi reiterează în mod repetat hotărârea de a efectua o ofensivă majoră asupra Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza pe care îl consideră ultimul bastion al Hamas şi exclude oprirea războiului, care durează de şapte luni, înainte de a distruge mişcarea islamistă.

Mediatorii - Egipt, Qatar, Statele Unite - au încercat de luni de zile să obţină un armistiţiu între Israel şi Hamas, care ar trebui să includă în special o pauză în ofensiva israeliană şi eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul celei a ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie în sudul Israelului.

Oficialul Hamas a acuzat sâmbătă Israelul că urmăreşte "să îşi recupereze ostaticii fără a fi nevoit să oprească” ceea ce gruparea teroristă numește „agresiunea asupra Gaza".

"Încăpăţânarea" Israelului "ar putea pune în pericol negocierile şi Netanyahu poartă întreaga responsabilitate pentru acest lucru", a continuat el."Suntem dornici să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ".

O ofensivă la sol asupra oraşului Rafah "nu va fi o plimbare în parc şi ocupantul va plăti un preţ ridicat", a avertizat el.

Un înalt oficial israelian a declarat anterior pentru AFP că Hamas "îngreunează orice posibilitate de acord de armistiţiu", insistând asupra încetării războiului în discuţiile sale cu mediatorii de la Cairo. De asemenea, el a descris drept "inexacte" informaţiile apărute în presă, care indică faptul că Israelul "a acceptat să pună capăt războiului ca parte a unui acord de schimb de prizonieri".

Din 7 octombrie, Israelul şi Hamas au încheiat un singur armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie. Acesta a durat o săptămână şi a permis eliberarea a 105 ostatici, inclusiv 80 de israelieni şi persoane cu dublă cetăţenie, schimbaţi cu 240 de palestinieni deţinuţi de Israel. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel