Guvernul României dă asigurări că șomajul tehnic nu va afecta zona militară

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata României în misiune, sursă foto: MApN Facebook
Armata României în misiune, sursă foto: MApN Facebook

În contextul unei situații economice tot mai grele pe fondul crizei de proporții generate de noul coronavirus, premierul Ludovic Orban a făcut referire la măsuri luate în zona bugetară.

Într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul pe care îl conduce ia în calcul un mecanism care are menirea să evite răspândirea coronavirusului în sectoarele publice, fiind totodată o formă de șomaj tehnic.

Aceste măsuri la care a făcut referire premierul ar putea fi introduse sub forma unei viitoare ordonanțe de urgență. Orban a subliniat că ele nu vor afecta sistemul de sănătate, Ministerul Afacerilor Interne, dar nici zona militară.

"Pregătim o reglementare în domeniu public. Sunt zone care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic", a precizat Ludovic Orban, premierul României.

Acesta a explicat cum ar funcționa mecanismul la care a făcut referire. Astfel, angajații din sectoarele afectate ar fi împărțiți în două părți egale, pentru ca fiecare parte să poată menține funcționalitatea instituției publice afectate.

„Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic. Vor fi plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă, apoi ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Acesta este mecanismul pe care l-am gândit”, a mai precizat Ludovic Orban.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel