Guvernul român a aprobat programul modernizării aeroportului Mihail Kogălniceanu - punct strategic civil și NATO

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Aeroportul Mihail Kogălniceanu
Foto: Aeroportul Mihail Kogălniceanu

Guvernul a aprobat, joi, Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, Constanţa, pentru perioada 2022-2030.

"A fost aprobat şi Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, Constanţa, pentru perioada 2022-2030. Aeroportul este clasificat ca aeroport strategic internaţional. Vor fi realizate investiţii substanţiale pentru a moderniza infrastructura, pentru a adapta această infrastructură la noile tipuri de aeronave, atât civile, cât şi militare, oferind ca facilităţi capacităţi de alimentare, configuraţii de parcare, platforme şi servicii pentru noile generaţii de aeronave care vor utiliza acest aeroport important", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres, după şedinţa Executivului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, finanţarea obiectivelor de investiţii prevăzute în acest program se vor asigura din surse proprii ale beneficiarului, fonduri europene nerambursabile, credite bancare, fonduri publice obţinute în condiţiile legii şi alte surse legal constituite, pe bază de documentaţii tehnico-economice aprobate conform legislaţiei în vigoare, cu respectarea reglementărilor în domeniul ajutorului de stat.

"Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa (AIMK-C), aflat sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, este clasificat ca aeroport strategic internaţional, fiind o entitate cu specific operaţional diferit faţă de aeroporturile civile din clasificaţia naţională, datorită poziţionării sale strategice pentru operaţiunile NATO. Prin prisma obligaţiilor asumate de România cu partenerii militari strategici, AIMK-C are obligaţia legală de a menţine permanent infrastructura aeroportuară în stare operaţională, la cele mai înalte standarde de siguranţă şi securitate", precizează sursa citată.

 

Ce aduce nou modernizarea aeroportului Mihail KogălniceanuÎn acest context, infrastructura existentă a AIMK-C şi multe dintre sistemele sale vor fi modernizate şi extinse pentru a răspunde nevoilor viitoare, în condiţiile în care evoluţia tehnologică în domeniul aviatic este rapidă şi de anvergură.

Astfel, vor fi realizate investiţii în vederea dezvoltării infrastructurii, precum: construcţia unui terminal nou de pasageri sosiri/plecări intern şi internaţional, modernizarea pistei decolare-aterizare şi dezvoltarea sistemului de căi de rulare, drumuri de acces şi diverse facilităţi, se menţionează în comunicat.

Programul strategic cuprinde atât obiective de investiţii în curs de implementare, cât şi obiective noi, mai arată Guvernul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel