Guvernul ceh a aprobat planurile ca Forţele Aeriene Cehe să protejeze spaţiul aerian al Slovaciei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul ceh a aprobat un plan prin care avioanele de luptă ale Republicii Cehe vor proteja spaţiul aerian al Slovaciei, începând din luna septembrie, a comunicat, miercuri, Ministerul Apărării. 

Slovacia a solicitat ajutor din partea aliaţilor săi din NATO, în eforturile de a scoate din uz, în luna august, avioanele de luptă MiG-29, de fabricaţie rusească, în cadrul unor planuri pe termen lung de modernizare a armatei.

Oficiali ai guvernului slovac au afirmat că vechile avioane ar putea fi trimise în ţara vecină, Ucraina, pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei ruse.

Citeşte şi: Slovacia este pregătită să ofere Ucrainei cele 11 avioane de luptă MiG-29, dar nu sub formă de donaţie

Începând din septembrie, avioanele de luptă ale armatei cehe Gripen JAS-39 vor asigura misiuni de poliţie aeriană pentru Slovacia, cel puţin până la sfârşitul anului 2023, a comunicat Ministerul ceh al Apărării. Şi Polonia ar urma să ia parte la aceste misiuni, potrivit ministerului.

Detalii suplimentare vor fi oferite în cadrul unei declaraţii comune ce va fi semnată în viitorul apropiat. Slovacia se învecinează la est cu Ucraina şi a constituit un punct de intrare pentru refugiaţii care au plecat din această ţară, în cele cinci luni de război.

De asemenea, Bratislava a susţinut Kievul cu arme şi alte ajutoare, iar NATO îşi consolidează prezenţa în Slovacia. În 2018, guvernul slovac a comandat avioane de luptă F-16 din Statele Unite, pentru a înlocui avioanele MiG-19.

Se preconizase ca primele avioane F-16 produse în SUA vor ajunge în Slovacia în acest an, urmând ca livrările să fie finalizate în 2023, însă acum se aşteaptă ca avioanele să ajungă în 2024. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel