Guvernul francez condus de Edouard Philippe a demisionat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul francez Edouard Philippe i-a remis vineri demisia guvernului său preşedintelui Emmanuel Macron, care a acceptat-o, a anunţat Palatul Elysée, precizând că 'un nou prim-ministru va fi numit în orele următoare', transmite Agerpres, care citează AFP.

Guvernul demisionar va gestiona treburile curente până la numirea unui nou executiv.

Schimbarea guvernului a fost dorită de preşedinte, care, într-un interviu apărut vineri în mai multe ziare regionale, a promis o 'nouă echipă' pentru un 'nou drum', cu 'noi obiective de independenţă, de reconstrucţie, de reconciliere şi cu noi metode', în a doua partea a mandatului său până la scrutinul din 2022.

Macron a rămas totuşi evaziv în ce priveşte păstrarea sau nu în fruntea noului guvern a lui Edouard Philippe, pe care l-a numit în funcţie după alegerea sa la Elysee în 2017.

'De trei ani alături de mine, el realizează cu guvernele succesive o muncă remarcabilă şi am întreprins reforme importante, istorice, în circumstanţe adesea foarte dificile', a subliniat Macron.

 

Premierul Edouard Philippe, mai popular decât președintele Macron



Această schimbare de guvern era aşteptată în urma turului al doilea de duminică, 28 iunie, al alegerilor locale, marcat de un absenteism puternic, un regres al partidului prezidenţial LREM (La République en marche) şi un avans al ecologiştilor în centrele urbane.

Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a 'vestelor galbene' şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să 'se reinventeze'.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel