Guterres (ONU): Gaza, un iad pe Pământ pentru copii

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus joi despre situaţia din Gaza că este un "iad pe Pământ" pentru copii şi a făcut apel la statul evreu să permită fără întârziere accesul ajutorului umanitar, afirmând totodată că se pregăteşte să lanseze un apel la ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale, transmite Reuters.

"Dacă există un iad pe acest Pământ, acesta îl reprezintă azi viaţa copiilor din Gaza", a declarat Guterres, în contextul în care Adunarea generală a ONU, cu 193 de membri, s-a reunit joi pentru a discuta despre relansarea violenţelor în Orientul Mijlociu.

"Ostilităţile au provocat pagube grave infrastructurii civile vitale din Gaza, inclusiv în ce priveşte şoselele şi reţelele de electricitate, contribuind la urgenţa umanitară. Punctele de trecere în Gaza au fost închise şi penele de curent afectează aprovizionarea cu apă", a notat secretarul general al ONU.

Acesta a cerut o încetare imediată a focului şi a îndemnat armata israeliană să dea dovadă de reţinere "maximă", iar Hamas să pună capăt tirurilor, făcând apel totodată la autorităţile israeliene să oprească demolările şi expulzările în teritoriile palestiniene.

"Accesul bunurilor umanitare este esenţial. Atacurile grupărilor militante asupra zonelor din jurul punctelor de trecere sunt inacceptabile", a insistat Guterres, adăugând că "în acelaşi timp Israelul are datoria de a permite şi facilita accesul rapid şi neîngrădit al ajutorului umanitar în Gaza".

Potrivit lui Guterres, sute de clădiri şi locuinţe au fost distruse sau avariate, iar raidurile aeriene au avariate mai multe spitale. Circa 50.000 de oameni au cerut adăpost în şcoli gestionate de ONU, în moschei şi alte locuri cu acces limitat la apă, alimente, igienă sau servicii de asistenţă medicală, a mai spus secretarul general al ONU. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel