Industria rusă mai încasează o lovitură de la ucraineni. Producția noilor rachete Kh-59 pentru aviația rusă, întreruptă după lovirea Uzinei Smolensk

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-35 rusești, în timpul lansării unor rachete în cadrul manevrelor militare de antrenament
Su-35 rusești, în timpul lansării unor rachete în cadrul manevrelor militare de antrenament

Uzina de aviație din Smolensk a fost lovită de trei din cele patru drone lansate asupra acesteia, a informat, luni dimineață, Direcția Principală de Cercetare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

”Pe 1 octombrie 2023, ca urmare a unui atac asupra Uzinei de Aviație Smolensk, procesul de producție a rachetelor Kh-59 în diferite variante a fost întrerupt. Potrivit datelor confirmate, trei din patru drone au lovit ținta, provocând daune semnificative instalațiilor de producție ale întreprinderii militare a statului agresor”, a precizat GUR pe Telegram.

Forțele Armate ale Ucrainei au postat de asemenea o filmare în care se observă o dronă de forma unui avion de dimensiuni relativ mici care se zboară spre Uzina de Aviație Smolensk în timp ce asupra acestuia se trage cu mitraliere, cel mai probabil antiaeriene.

 

Kh-59, produsă la Smolensk

 

Uzina de Aviație Smolensk face parte din corporația „Armament de rachete tactice” din anul 2004, a informat publicația ucraineană Defense Express.

Racheta Kh-59 (în versiunea Kh-59MK2) a fost întrebuințată pentru prima dată la începutul lunii aprilie 2022, când rușii au lovit un siloz de cereale în regiunea Nikolaev.

În funcție de versiune, racheta Kh-59 are o masă de lansare de până la 960 kg și un focos de până la 320 kg (penetrant) respectiv 310 kg (focos cu fragmentație numit și casetat). Raza de acțiune este de până la 290 km.

Platforma de lansare a acestei rachete de croazieră sol-aer sunt avioanele Su-24M, Su-25, Su-35, Su-57.

”Regiunile Cernihiv, Sumi, Harkiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Herson suferă cel mai mult din cauza utilizării unor astfel de arme”, a mai precizat GUR.

Pe 30 septembrie, așa cum relata și DefenseRomania, drone ucrainene au distrus un radar rusesc Nebo-U situat în apropierea graniței  cu Ucraina care, avea o rază de descoperire de până la 600 de km, element cheie în identificarea și monitorizarea aeronavelor, dar și a dronelor ucrainene de dimensiunea unui avion mic.

Ulterior, pe 1 octombrie, forțele ucrainene au lansat atacuri cu drone asupra Uzinei de Aviație Smolensk și aeroportului Soci. Uzina de Aviație Smolensk este situată la aproximativ 280 de km nord de granița cu Ucraina (în regiunea Cernihiv) și la aproximativ 350 km NV de locația unde se afla radarul Nebo-U.

Deocamdată, informația furnizată de GUR nu a fost confirmată din alte surse.

Totuși, reamintim că în prima decadă din august, Uzina Optică și Mecanică Zagorsk (ZOMZ) situată la 60 km NE de Moscova a fost avariată în urma unei explozii, încă de natură necunoscută. Deși nu făcea obiectul producției, pe teritoriul uzinei au fost găsite proiectile pentru tunul Giatsint-B calibru 152 mm care are o rază de acțiune de până la 40 de km și este foarte important în lupta contrabaterie. Nici atunci informațiile nu au putut fi confirmate, dar în septembrie, un fost general rus, precum și milbloggeri ruși au remarcat criza de mijloace de luptă contrabaterie în rândul forțelor ruse de pe front și au acuzat Ministerul Apărării de la Moscova de dezinteres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel