Grupul de luptă NATO din Bulgaria atinge capacitatea completă de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Grupul de luptă multinațional al NATO din Bulgaria a atins, pe 14 decembrie, capacitatea operațională completă, a anunțat Alianța nord-atlantică, într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost marcat de o ceremonie prezidată de șeful Apărării Bulgariei, amiralul Emil Eftimov, și de comandantul Comandamentului pentru Operații Întrunite din Forțele Armate italiene, generalul-locotenent Francesco Paolo Figliuolo.

Grupul de luptă a fost înființat, pe 1 martie, la doar câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia. Unitatea este dislocată localitatea Kabile (la aproximativ 80 km vest de orașul-port Burgas) unde se află cazarma Batalionului 42 Mecanizat al Forțelor Terestre bulgare.

Italia și-a asumat rolul de națiune-cadru la mijlocul lunii octombrie, contribuind cu aproximativ 740 de militari din Regimentul de Infanterie „Torino”, sub comanda colonelului Francesco Alaimo. Puterea totală a grupului de luptă este de peste 1.000 de militari.

Diferența de efective este asigurată de țara gazdă - Bulgaria, precum și de Albania, Grecia, Macedonia de Nord și Statele Unite. Muntenegru este, de asemenea, programat să desfășoare personal la începutul anului 2023, în timp ce Turcia contribuie la grupul de luptă cu un pluton de apărare antiaeriană, care va fi trimis în Bulgaria, doar dacă situația o va impune.

De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective nord-atlantice dintr-o generație, sporind capacitatea de apărare pe uscat, pe mare, în aer, în spațiul cibernetic și în spațiu. Au fost înființate patru grupuri de luptă multinaționale ale NATO în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Ca răspuns la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, NATO și-a intensificat din nou prezența pe flancul estic, dislocând alte opt grupuri de luptă multinaționale de la Marea Baltică până la Marea Neagră – câte unul în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel