Grupul de luptă din România ar putea avea o componentă spațială integrată de o țară surpriză. „Un stat mic, dar o superputere spațială”

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței
EXCLUSIV
Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO. Acesta e condus de Franța și se află constituit în România la Cincu.

Din acest grup de luptă constituit pe teritoriul României în timp record după invadarea Ucrainei de către Rusia fac parte și alte forțe aliate pe lângă cele franceze care conduc Grupul, precum forțe din state precum Olanda, Belgia (prin rotație), Luxemburg.

Iar Luxemburg e un caz cel puțin interesant.

 

Micuțul stat Luxemburg, o superputere spațială. Grupul de luptă NATO din România ar putea avea o componentă spațială

 

2. Grupul de ... (grup-de-lupta-franta_47575700.jpg)

Grupul de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Ministerul Apărării din Franța

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania, a vorbit despre importanța statului Luxemburg în zona spațială. El a subliniat că a încurajat decidenții politici din Luxemburg să dezvolte o componentă spațială a Grupului de Luptă NATO dislocat în România. 

Amintim că Luxemburg e parte a Grupului de Luptă din România, contribuind cu un detașament mic. Dar importanța statului e majoră.

„În grupul de luptă condus de Franța (n.r. - grupul de luptă NATO de la Cincu) se află și trupe din Belgia sau Luxemburg. Am vorbit cu conducerea din Luxemburg acum două săptămâni. Deși ei au o armată minusculă sunt o țară foarte interesantă.

Ei sunt printre cei mai dinamici la nivelul NATO și la nivel internațional pe zona spațială. Luxemburgul e o țară mică dar o superputere spațială. Premierul luxemburghez și ministrul lor al Apărării vor vizita în septembrie România. I-am încurajat ca în Grupul din care fac parte să avem un element de spațiu, de intelligence, de senzori, care să facă ca în zona Mării Negre să ne putem apăra interesele și teritoriul aliat”, a anunțat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

Forțele luxemburgheze au ajuns în România în martie. Cei 27 de militari luxemburghezi, care au sosit în România împreună cu tehnică de luptă, fac parte dintr-un pluton de recunoaștere și, potrivit Ministerului Apărării Naționale, „vor fi integrați, pe timpul misiunii, în compania olandeză din cadrul Grupului de Luptă condus de Franța”.

CITEȘTE ȘI: Luptă contra cronometru: Francezii ridică în timp record o bază militară - oraș la Cincu. Proiect comun între România și Franța

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel