'Griffon' și 'Jaguar', blindate franceze pentru Belgia

Sebastian Florea |
Data publicării:

Franţa va furniza Belgiei peste 400 de blindate de producție proprie, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

Franţa va furniza armatei belgiene 442 de blindate pentru o sumă de circa 1,5 miliarde de euro, a anunţat vineri ministrul francez al apărării, Florence Parly, informează FP. Într-un comunicat publicat la o zi după ce guvernul de la Bruxelles a anunţat că va achiziţiona avioane de vânătoare americane F-35 în detrimentul avioanelor Rafale franceze, ministrul apărării al Franţei şi-a exprimat mulţumirea în legătură cu 'această veste excelentă, atât pentru Franţa, cât şi pentru Belgia'.

Acest acord, care a făcut obiectul unei 'scrisori de intenţie' în vederea unui 'parteneriat strategic', semnată în iunie 2017, vizează achiziţionarea a 442 de vehicule blindate uşoare multirol de tip 'Griffon' şi 60 de blindate de recunoaştere şi de luptă de tip 'Jaguar'. 'Acest parteneriat inedit presupune de asemenea o parte operaţională care să includă antrenamente, formare şi menţinerea în condiţie operaţională a echipamentelor respective', adaugă textul comunicatului.

Aceste blindate au fost dezvoltate în Franţa în cadrul programului Scorpion pentru reînnoirea capacităţilor de luptă ale forţelor armate terestre ale Franţei, program la care participă grupurile franceze Nexter Systems, Thales, Renault Trucks Defense şi Safran pentru optoelectronică. Blindatele vor fi livrate Belgiei începând din 2025.

Guvernul belgian a anunţat joi că va achiziţiona 34 de avioane de luptă americane F-35 Lockheed Martin, un contract estimat la 3,6 miliarde de euro. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat regretul pentru această decizie, estimând că ea este 'contrară din punct de vedere strategic intereselor europene'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel