Avioane F-35 pentru Grecia | Atena va înainta o cerere oficială către Washington pentru aeronave de generaţia a V-a

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În urmă cu câteva ore, Grecia a pregătit o scrisoare oficială prin care solicită achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A din SUA, cu posibilitatea ca viitorul contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.

Grecia se pregăteşte să înainteze o cerere oficială către Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35. Decizia privind începerea procedurii de achiziționare a acestor aeronave a fost semnată miercuri la Atena, iar Scrisoarea de solicitare (Letter of Request - LoR ) este așteptată să fie trimisă Washingtonului în următoarele ore, potrivit presei elene.

Atena își făcuse deja cunoscute intențiile în timpul vizitei premierului Kyriakos Mitsotakis la Washington în luna mai, în timp ce ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos, și șeful Statului Major al Apărării Naționale, Konstantinos Floros, sunt așteptați să efectueze o vizită oficială în SUA pe 28 iulie.

De remarcat că, în decembrie 2021, Congresul american a adoptat Legea privind apărarea și parteneriatul dintre SUA și Grecia, deschizând calea pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 de către Atena.

Anterior, În cursul anului 2020, Grecia a solicitat în mod oficial, printr-o cere de oferă, să achiziţioneze între 18-24 de avioane de generația a V-a F-35 din Statele Unite. 

În ianuarie 2020, ministrul grec al Apărării, era cel care dezvăluia interesul Antenei pentru achiziția a 24 de avioane F-35, ca parte a unui contract în valoare de 3 miliarde de dolari.

 

 

Scrisoarea de solicitare (Letter of Request - LoR) este primul pas dintr-un proces îndelungat de achiziţie 

 

Potrivit unor informații publicat în exclusivitate de SKAI TV, Grecia solicită pentru început să-i fie vândute 20 de avioane F-35, așa cum a anunțat anterior premierul grec, dar nu exclude posibilitatea ca acest contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.

Demararea imediată a procedurilor de achiziție a avioanelor F-35 a fost anunțată de ministrul apărării naționale, Nikos Panagiotopoulos, în urma vizitei efectuate de premierul Kyriakos Mitsotakis în SUA. Ministrul grec al a avut în urmă cu o lună o întâlnire cu directorii Biroului de program al Joint Strike Fighter pentru avionul de luptă F-35.

În timpul întâlnirii, s-a subliniat că achiziția de avioane F-35, care va consolida și mai mult capacitatea de descurajare a țării și interoperabilitatea forțelor armate ale Greciei și SUA, reflectă nivelul relațiilor bilaterale în domeniul apărării, între cele două state.

După trimiterea scrisorii de intenție, Grecia va aștepta, se pare, răspunsul părții americane în ceea ce privește disponibilitatea, costul, precum și calendarul livrărilor. Procesul necesită mult timp, însă ambele părți sunt hotărâte să îl finalizeze în cursul anului viitor.

Odată cu răspunsul pozitiv al SUA la cererea Greciei, vor începe procedurile de încheiere a acordului și apoi producția, formarea piloților și a personalului tehnic. Dacă totul va decurge fără probleme, livrarea noilor avioane de luptă de generaţia a V-a va începe din 2028.

În același timp, trebuie să se lucreze la infrastructură escadrilei de luptă care va găzdui noile avioane de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel