Grecia va împrumuta Arabiei Saudite un sistem Patriot

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia va împrumuta un sistem de rachete Patriot Arabiei Saudite pentru a-şi proteja infrastructura energetică de atacurile rebelilor houthi, au anunţat marţi înalţi responsabili eleni, notează Agerpres, citând AFP.

"Am semnat un acord pentru transferul unei baterii Patriot în Arabia Saudită", a declarat ministrul grec de externe, Nikos Dendias, în timpul unei vizite la Riad, împreună cu titularul Apărării, Nikos Panagiotopoulos.

Aceasta va fi "desfăşurată în curând şi operaţională pe solul saudit (...) pentru a proteja infrastructura energetică esenţială împotriva ameninţărilor teroriste", a spus Nikos Panagiotopoulos într-un comunicat separat.

Autorităţile saudite nu au făcut niciun comentariu şi nu se ştie de câte baterii Patriot dispun în prezent. Statele Unite au anunţat în mai 2020 că vor retrage din Arabia Saudită patru baterii antirachetă Patriot.

Două dintre acestea au fost desfăşurate în urma atacurilor asupra instalaţiilor petroliere saudite din septembrie 2019, care au constrâns temporar regatul să-şi reducă la jumătate producţia de ţiţei şi să semene un vânt de panică pe pieţele internaţionale.

Rebelii houthi au revendicat aceste acte, dar Riadul şi Washington au acuzat Iranul, care la rândul său a negat orice implicare.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, se află în fruntea unei coaliţii militare care sprijină guvernul yemenit în războiul pe care îl poartă din 2014 împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran. Regatul se bazează foarte mult pe bateriile Patriot pentru a intercepta atacurile cu rachete şi dronele lansate de rebeli aproape zilnic.

În ultimele luni, rebelii houthi şi-au intensificat atacurile cu drone şi rachete împotriva unor ţinte saudite, inclusiv petroliere, reaminteşte AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel