Grecia: Un militar - noul ministru al apărării

S.I. Catalin |
Data publicării:

Şeful Statului Major al Forţelor Armate ale Greciei, amiralul Evangelos Apostolakis, a acceptat luni să preia portofoliul de ministru al apărării, după demisia predecesorului său, demisie care a constituit o lovitură pentru majoritatea premierului grec Alexis Tsipras, informează AFP.

,,Am acceptat să preiau postul de ministru al apărării, este o onoare pentru mine (...). Situaţia actuală necesită compromis şi unitate", a declarat Evangelos Apostolakis pentru mass-media, înaintea unei reuniuni cu premierul Alexis Tsipras, programată pentru luni.

Demisia de duminică a predecesorului său Panos Kammenos, care este şi liderul micului partid suveranist Grecii Independenţi (Anel), aliat până acum al guvernului lui Tsipras, şi fervent opozant al noului nume al Macedoniei, a pus capăt acestei coaliţii guvernamentale. Aceasta datează din 2015, după venirea la putere a partidului de stânga Syriza al premierului.

Predarea atribuţiilor la Ministerul Apărării urmează să aibă loc marţi, înainte de un consiliu restrâns al miniştrilor, în timpul căruia Evangelos Apostolakis, 61 de ani, trebuie să demisioneze din funcţiile sale militare, înainte de a-şi asuma postul de ministru, a precizat o sursă guvernamentală.

Fără cele şapte voturi ale deputaţilor partidului Anel, Alexis Tsipras pierde majoritatea parlamentară, el fiind acum susţinut numai de cei 145 de deputaţi ai Syriza, dintre cei 300 din Parlament. Prin urmare, Alexis Tsipras a cerut un vot de încredere pentru a trece apoi la ratificarea acordului asupra noului nume al Macedoniei. Acest acord a fost deja ratificat de Parlamentul Macedoniei şi este acum rândul Greciei să-l aprobe.

Dezbaterea parlamentară asupra acestui vot de încredere trebuie să înceapă marţi după-amiază, înaintea votului prevăzut pentru miercuri până la miezul nopţii, potrivit unei surse din Parlament. Pentru acest vot de încredere, este necesară o majoritate simplă a deputaţilor prezenţi, care nu trebuie, cu toate acestea, să fie mai mică de 120 de parlamentari din totalul celor 300.

A priori, cel puţin patru deputaţi ai formaţiunii Anel, dintre care doi miniştri, ar urma să susţină majoritatea guvernamentală, ceea ce ar fi o lovitură pentru acest mic partid suveranist. Cei doi miniştri din Anel, care au anunţat luni că vor vota în favoarea majorităţii lui Alexis Tsipras, au fost după aceasta daţi afară din grupul parlamentar, a anunţat Panos Kammenos pe contul său de Twitter.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel