Grecia, tot mai îngrijorată de cooperarea militară dintre Spania și Turcia care vor construi un nou portavion și submarine

Nicolae Iordan |
Data publicării:
TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com
TCG Anadolu, sursă foto: Turkdeniz.com

Grecia s-a declarat îngrijorată de apropierea tot mai mare, în special în domeniul cooperării militare, dintre Spania și principalul său rival din regiune, Turcia. Ministrul grec de externe Nikos Dendias și-a exprimat dezacordul față de acest parteneriat după discuții cu omologul său spaniol, José Manuel Albares, aflat într-o vizită la Atena.

"Sunt îngrijorat de posibila intenție a Spaniei de a-și consolida cooperarea militară cu Turcia", a declarat Dendias marți, 14 decembrie, menționând că membrii UE sunt de acord să nu exporte tehnologie militară care ar putea fi folosită "pentru acte agresive sau destabilizare regională".

Albares i-a spus lui Dendias că este clar de partea UE și a asigurat că Spania va acționa în cadrul deciziilor europene. Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor verbale și a repercusiunilor deciziilor spaniole asupra relațiilor sale cu Uniunea și cu țările mediteraneene, sensibile la ambițiile regionale ale Ankarei, Madridul promovează o cooperare militară solidă cu Turcia.

"Desfășurăm numeroase proiecte cu Spania, în special în sectorul apărării", a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan luna trecută, în timpul unei întâlniri la Ankara cu premierul spaniol Pedro Sánchez. "Având în vedere potențialul țărilor noastre, dorim să ne aprofundăm și mai mult cooperarea în acest domeniu", a precizat Erdogan.

 

Industriile de apărare din Spania și Turcia vor construi un portavion, dar și noi submarine pentru turci

 

Madridul și Ankara au anunțat în noiembrie un acord pentru a lucra la construcția unui portavion și a unor noi submarine pentru forțele armate turce. Cu acea ocazie, reprezentanții celor două țări declaraseră că intenția este "asumarea unor proiecte comune privind sistemele aeriene fără pilot terestre și navale". "Sunt multe lucruri pe care le putem face împreună în apărare", a reiterat președintele turc.

Giannis Oikonomou, purtătorul de cuvânt al guvernului elen, și-a exprimat dezamăgirea față de vestea aprofundării legăturilor militare dintre Turcia și Spania. "Vom fi cu ochii pe evoluția acordurilor. Este clar că statele membre ale Uniunii Europene sunt supuse deciziilor Consiliului European privitor la relațiile cu Turcia", a afirmat Oikonomou, precizând că premierul spaniol ar fi trebuit să țină cont de poziția generală a Consiliului European.

La rândul său, Grecia s-a angajat recent într-un plan de modernizare a forțelor aeriene și maritime. Acest program include achiziții majore de echipamente militare din Franța. Forța motrice din spatele lansării acestei inițiative a fost dată de preocupările legate de activitățile "provocatoare" ale Turciei în estul Mediteranei și de problema migrației. "Turcia este un factor de destabilizare în bazinul mediteranean de est", a declarat Dendias pe 14 decembrie. Având în vedere expansionismul energetic al Ankarei în regiune și proiecția sa de putere militară în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, în special în țări precum Libia, Siria și Irak, mișcările militare ale Turciei sunt privite cu suspiciune de mulți în Europa și lumea arabă.

Dacă în Uniunea Europeană există state, precum Franța și Austria, care se opun cererii Ankarei de aderare la blocul comunitar, Spania, în schimb, ar susține propunerea Turciei de aderare la UE. "Turcia nu este doar un stat apropiat Spaniei, este un aliat și un partener", a afirmat premierul spaniol după întâlnirea cu Erdogan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel