Grecia spune că va livra Ucrainei mașini de luptă ale infanteriei BMP-1, dar subiectul livrării sistemelor S-300 e închis

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
Sistem S-300 al Armatei Ucrainei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

Grecia nu are de gând să trimită Ucrainei sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusă, deoarece acestea sunt necesare pentru apărarea Greciei însăşi, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, citat de Radio România Actialități. Primul ministru elen a anunțat acest lucru la o conferinţă de presă susţinută în cadrul celei de-a 86-a Expoziţii Internaţionale de la Salonic., dar a amintit că Atena intenționează să trimită vehicule de luptă ale infanteriei BMP-1 Ucrainei.

Premierul grec a fost întrebat dacă guvernul intenţionează să trimită în Ucraina vehicule blindate de tip BMP-1, împreună cu specialişti greci pentru a pregăti soldaţi ucraineni, dar şi sisteme S-300.

Potrivit afirmaţiilor lui Mitsotakis, în ceea ce priveşte trimiterea de sisteme S-300 în Ucraina, "o astfel de întrebare nu-şi are rostul".

"Am declarat de multe ori că sprijinul pe care îl oferim Ucrainei nu poate fi în detrimentul apărării ţării noastre", a spus el.

"Am convenit să trimitem un număr de vehicule vechi de luptă ale infanteriei greceşti, cu condiţia ca acestea să fie imediat înlocuite cu vehicule blindate germane mai moderne", a continuat Mitsotakis.

"Negocierile cu privire la această decizie a noastră sunt în desfăşurare. Nu pot adăuga nimic mai mult la aceasta", a declarat el. Menţionăm că şeful Statului Major General al Apărării Naţionale a Greciei, generalul Konstantinos Floros, a declarat jurnaliştilor în luna martie că Grecia nu are în vedere un transfer de sisteme S-300 de fabricaţie rusă în Ucraina, deoarece "acest lucru ar slăbi capacitatea de apărare a ţării".

Canalul de televiziune "Skai" a subliniat la vremea respectică sistemul S-300 deţinut de Grecia era staţionat în partea insulară a ţării, iar cineva de la Washington a început să analizeze trimiterea acestuia în Ucraina, în lumina cererilor Turciei de "demilitarizare a insulelor greceşti", pe care Atena o respinge.

 

Transferul către Ucraina de vehicule de luptă ale infanteriei BMP-1 grecești care vor fi înlocuite cu armament german

 

Amintim că încă din luna iunie, subiect abordat și de DefenseRomania, Grecia a anunțat va livra Ucrainei cele aproximativ 100 de vehicule de luptă ale infanteriei de concepţie sovietică provenind din fostele stocuri est-germane de îndată ce transportoare blindate de fabricaţie germană care i-au fost promise la schimb vor ajunge efectiv în Grecia.

 

Grecii dispun de 167 mașini de luptă ale infanteriei de tip BMP-1



Forţele armate elene au în dotare vehicule blindate de tip sovietic BMP-1, în schimbul cărora ar putea primi transportoare germane Marder (Marten).

Forțele Armate Elene aveau în inventar, la sfârşitul anului trecut, 167 de BMP-1, dintre care unele sunt echipate cu tunul antiaerian ZU-23-2.

Bundeswehr (Armata Germană) avea la sfârșitul anului trecut 376 de vehicule de luptă Marder cu diverse modificări, 334 de noi vehicule de luptă Puma, precum și 257 de vehicule blindate cu roți Boxer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel