Grecia spune că e pregătită să respingă un asalt amfibiu al Turciei. Atena laudă Rafale franceze și fregatele Belharra 

Darius Muresan |
Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat - luni, la Paris - că ţara sa este "pregătită să înfrunte" orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se în mod clar la Turcia, care acuză Grecia că "i-ar ocupa" insulele din Marea Egee, relatează Agerpres, care citează France Presse.

"Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru", a declarat Mitsotakis, primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

Premierul elen a lăudat achiziția suplimentară a încă 6 avioane de luptă Rafale și a 3 fregate din clasa Belharra pe care Grecia le-a comndat din franța.

Atena a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa "provocărilor" Turciei.

"Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului", a adăugat premierul grec.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că "ocupă" insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea "sosi peste noapte" şi "să facă ceea ce este necesar".

Turcia și Grecia sunt ambele membre NATO.

Emmanuel Macron a denunţat la rândul său "provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei" şi a reiterat cu "claritate şi fermitate" sprijinul Franţei pentru Atena.

"Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală", a spus el. 

 

Grecia, un client important al industriei de apărare franceze

 

În luna martie 2022 Grecia a semnat două contracte cu Franţa privind achiziţia a trei fregate Belharra şi șase avioane de luptă Rafale, într-o nouă etapă a alianţei strategice dintre cele două ţări.

Cele șase avioane sunt o suplimentare a celor 18 Rafale contractate deja.

 

Grecia a achiziționat încă 6 Rafale pe lângă cele 18 contractate deja



Al doilea contract, pentru care a venit la Atena şi preşedintele Dassault Aviation, Eric Trappier, se referă la livrarea a şase avioane Rafale noi suplimentare, vânzarea a 18 astfel de avioane de luptă făcând deja obiectul unui contract semnat anul trecut, dintre care şase au fost deja livrate Greciei.

Grecia şi Franţa au început să-şi consolideze cooperarea militară în vara lui 2020, pentru a contracara tentativele turce de explorare de gaz în zone disputate din Mediterana de est.

CITEȘTE ȘI: Franța va interveni militar în favoarea Greciei în cazul ipotetic în care Turcia va trece de la amenințare la atac

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel